fredag 19 oktober 2007

Sverige fattig men barnvänlig "delstat"

"Vi lever i ett av världens bästa samhällen".

Det är inte jag som säger det, även om jag sympatiserar med påståendet. Nej, det är vår finansminister Anders "Hårtofsen" Borg som fällt de orden vid ett besök i Örebro härförleden. Allt enligt ett referat i Nerikes Allehanda. Han sa naturligtvis fler saker, men just de ovanstående orden måste ha retat tidningens politiske redaktör Ola Ström till vansinne. Sverige som ett bra land att leva i har Ola aldrig varit beredd att skriva under på. När det då och då kommit resultat från internationella undersökningar som gett Sverige bra betyg har han funnit brister i undersökningsmetoderna eller underlaget för undersökningen eller statistiken.

Ola Ström har istället förmedlat till sina läsare att om Sverige varit en delstat i USA hade man varit den särklassigt fattigaste delstaten. Någonstans i det stora utbudet av ekonomisk statistik och mått på välstånd i olika länder som finns att ta del av idag har han väl hittat en sådan uppgift. Vad han visste, men inte kompletterade uppgiften om den fattiga "delstaten" Sverige med, var att detta svarta får i delstatsligan vore den i särklass bästa delstaten för barn att växa upp i. För UNICEF, FN:s barnfond, har i sin kartläggning funnit att Belgien och Sverige är de två länder i världen där barn har det allra bäst. I samma redovisning kommer USA på den sämre halvan.

Jag vet att Ola Ström har tagit del av den redovisningen från UNICEF för han har själv kommenterat den i sin tidningen. Men han gav bara ett litet fragment av rapporten. Så här var det.
UNICEF delade in sin kartläggning av hur barn i världen har det i sju olika kriterier. I sex av dessa låg Sverige i topp och i ett avseende lite längre ner på listan. I alla sju kriterierna låg dock Sverige före USA. I sin ledare redovisade Ola Ström bara resultatet av det avsnitt där Sverige låg litet sämre till utan att nämna de övriga sex.

Det finns olika sätt att argumentera för sin uppfattning. Ärligt eller oärligt.

Bengt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar