Det var inte alls meningen att Kronblom i statyform skulle stå vänd in mot planen. Han skulle vara vänd mot de ankommande publikskarorna från Rudbecksgatan och angränsande gator. Levnadskonstnären från Vinkelboda skulle ha en välkomnande funktion, inte en roll som gratisåskådare från sin upphöjda position. Felet har aldrig blivit korrigerat.
Kronblom i trä är förankrad i sockeln genom två järnrör som finns monterade under figurens fötter. För dessa järnrör finns två motsvarande hål i sockeln. Hålen passar både om man vänder gubben med näsan in mot planen som ut mot ankommande publik. Själva arbetet med att lyfta Kronblom och förena honom med statysockeln gjordes av ett arbetslag och en lyftkran natten innan den officiella invigningen. Förmodligen hade inte instruktionerna gått fram när det gällde vartåt Kronbloms näsa skulle peka, så arbetslaget tog ett eget initiativ. Eftersom man tog fel alternativ har Kronblom, "symbolen för ett folkligt fotbollsintresse" fått se hundratals fotbollsmatcher på anrika Eyravallen och nya Behrn Arena alldeles gratis. Det blev kanske rätt ändå. Man kan ju inte ha en symbol för folkligt fotbollsintresse som vänder sig från matcherna.
Invigningsfestligheten blev en trevlig tillställning. En grupp duktiga folkdansare från Västergötland dansade bort täckelset på ett charmigt sätt. Landshövding Elvy Ohlsson förrättade invigningen inför tusentals åskådare, bland vilka fanns "kronblomdiggarna" Gunnar Nordahl och Orvar Bergmark. Och Kronbloms andlige fader, Gunnar Persson, förstås. Orvar var förresten i hög grad medverkande i statyprojektet. Han fixade genom sina kontakter i Svenska Fotbollförbundet de slantar som behövdes för att finansiera det hela.
Statyn gjordes av träkonstnärerna Sven-Göran och Sören Niklasson från Hova och fraktades liggande på rygg - fattas bara annat- på en lastbil från verkstaden i Hova till Örebro. Hela tillblivelsen , från de första ohyvlade bräderna i Hova till invigningen 1988, har videodokumenterats av Curt Åkesson, far till TV-kändisen Claes Runheim.
Nästa år fyller ÖSK 100 år och Kronblomstatyn 20.
Bengt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar