måndag 3 december 2007

Fotbollsexperterna finns i Örebro

Vi har kanske inte landets bästa fotbollslag, men när det gäller att befolka diverse TV-studior med fobollsexperter, så vänder man sig med fördel till Örebro. Då är Örebro överrepresenterat.

Det började med Thomas Nordahl.
Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, samlade då och då alla personer i elitföreningarna som sysslade med marknadsfrågor till träffar för erfarenhetsutbyte och idésamtal. Jag representerade ÖSK vid dessa träffar. Vid e n sådan samling i Stockholm var vi inbjudna till TV-sporten, där dåvarande chefen Bosse Gentzel informerade om att TV i framtiden skulle komma att behöva fotbollsexperter för studiosamtal och analyser inför TV-sända matcher. Han förutsåg den utveckling som vi ser idag med mängder av före detta spelare som fungerar som expertkommentatorer. Eftersom alla allsvenska klubbar var representerade vid det här tillfället bad Gentzel oss att ge honom ett namn per klubb, gärna en före detta spelare, som vi ansåg skulle kunna vara lämplig i sådan funktion. Utan att på något sätt veta om Thomas Nordahl var ett lämpligt namn, blev han mitt bidrag till Bosse Gentzels "förslagslåda".
Jag tror dock inte det var mitt tips som ledde till att Thomas så småningom blev intressant för TV.

Thomas Nordahl kom sedan att bilda radarpar med Claes Runheim, örebroare naturligtvis, som på den tiden hette Åkesson. Claes var mer programledare och studioankare än expert.

Näste örebroare med uppdrag i TV-fotbollens tjänst blev Stora Mellösa-sonen, Anders Fredriksson, som blev den vanligaste kommentatorsrösten från de stora engelska arenorna. Anders är fortfarande en av de mest anlitade kommentatorerna när det gäller TV-sända matcher från England.

På senare år har Pelle Blohm dykt upp som en raket på experthimlen. Pelle har blivit en stor och glad överraskning för svensk TV-publik med fotbollshjärta. Många tycker att Pelle är bäst av dom alla. Det tycker jag också.

Färsk i sammanhanget är förre ÖSK-tränaren Patrick Walker, nu befriad från tränaruppdrag och därför tillgänglig som kompetent fotbollsanalytiker i TV.

Jag kan väl komplettera med Chris Härenstam, som under en period var örebroare och verksam inom Radio Örebro. Chris är i motsats till övriga ovan nämnda verksam inom Sveriges Television.

Nu väntar vi bara på att få till ett fotbollslag i klass med de experterna från Örebro, de som ser till att det finns ett stort mått av fotbollskunnande i diverse TV-studior.

Bengt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar