söndag 2 december 2007

ÖSK nästan 100%-iga i lokal talangjakt

Låt mig först citera vad Allehandas sportchef Anders Uddling skrev i sin krönika i lördags.

"Axén har ett passionerat förhållande till fotboll. Framförallt kan han den lokala fotbollen efter sina år i Forward, Hovsta och Rynninge. För ÖSK en perfekt egenskap att få in i sin organisation. Där har vi sett otaliga brister genom åren"

En oerhört missvisande och lögnaktig bild av ÖSK:s förmåga att ta hand om lokala talanger. När jag nu ska räkna upp namnen på de lokala talanger som fått allsvensk skolning och erfarenhet i ÖSK under de senaste 15 åren, så bered er på lång lista.

1. Gustaf Andersson
2. Per Andersson
3. Patrik Anttonen
4. Martin Bengtsson
5. Pelle Blohm
6. Magnus Erlingmark
7. Christer Fursth
8. Per Gawelin
9. Nordin Gerzic
10. Patrik Haginge
11. Mirza Jelecak
12. Mattias Jonsson
13. Axel Kjäll
14. Niklas Klingberg
15. Herish Kuhi
16. Jon Lundblad
17. Samuel Mokede
18. Kristoffer Näfver
19. Jonas Pelgander
20. Moses Reed
21. Mats Rubarth
22. Emra Tahiri
23. Johan Wallinder
24. Samuel Wowoah
25. Niklas Gustafsson
26. Mattias Wahlqvist
27. Richard Larsson

Förmodlingen har jag glömt någon eller några. Tillsammans har dessa spelat 1826 seriematcher i ÖSK-tröja. Alla har spelat i Allsvenskan utom Martin Bengtsson och Moses Reed. Medeltalet matcher är 67, d v s cirka 3 säsonger i snitt per spelare.

Ska man tillskriva ÖSK några brister får det bli att man inte bättre lyckats avvärja spelarflykt till rikare allsvenska kollegor. Nåja, rikare är väl för mycket sagt. I början på 90-talet brandskattade Helsingborgs IF ÖSK på färdiga storspelare som Christer Fursth, Mattias Jonsson och Magnus Powell för pengar, som det senare skulle visa sig, man inte förfogade över. HIF:s gigantiska kapitalunderskott, som redovisades öppet för några år sedan, visade med all tydlighet, med vilka metoder man lockade spelare till sig.

Men nog har väl talanger gått ÖSK förbi under årens lopp? Ja, men det är inte många. Pierre Bengtsson från Kumla ingår i AIK:s allsvenska spelartrupp och Helsingborgs (förstås) reservmålvakt kommer från Adolfsbergs IK. Framtiden får visa om de spelare från framförallt BK Forward som i år sökt sig till andra allsvenska klubbar än ÖSK kommer att utvecklas till etablerade allsvenska spelare. Men just nu finns ingen spelare från distriktet i en allsvensk förstauppställning, spelare som inte gått via ÖSK.

Anders Uddling har inte den lokala förankring som krävs för att uttala sig om att ÖSK haft "otaliga brister genom åren" när det gäller lokal spelarrekrytering. Men han har underlydande på sin redaktion som borde kunna korrigera hans uppfattning, som alltså inte bygger på några som helst fakta.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida