Lite regelkunskap kanske så här när Allsvenskan rullar igång. Ni har förstås många gånger sett hur svårt domarna har att få försvarmuren att ställa upp på rätt avstånd vid frisparkar. När han väl lyckats med den knepiga uppgiften har han att se till att muren håller sig på detta avstånd intill dess att bollen satts i rörelse. Allför ofta ser man att domaren godkänner att någon eller några i muren "tjuvstartar". Om muren drar fördel av att någon eller några tjuvar, t ex att man hinner blockera frisparken/skottet, skall frisparken gå om och den tjuvstartande ges ett gult kort. Allför sällan tar domaren till den bestraffningen.
Hur långt ifrån frisparkspunkten skall då domaren placera muren? Jo, 10 yards eller omsatt till mer för oss begripliga måttet 9, 15 meter. Har ni förresten tänkt på att när svenska domare stegar upp avståndet tar man nio steg, varken mer eller mindre, medan engelska domare tar tio något kortare steg. Förhoppningsvis landar de i båda fallet på rätt avstånd. I den mån de överhuvudtaget stegar, man verkar ha ett inbyggt precisionsinstrument i hjärnan inställt på 10 yards respektive 9, 15 meter. Eller också anser man att "så jäkla noga är det väl inte".
Måttet 10 yards respektive 9,15 meter förekommer i flera sammanhang på fotbollsplanen. Mittcirkeln har nämligen en radie på just det måttet. Summa avstånd är det från straffpunkten till den halvmånformade linjen utanför straffområdet. Ingen motståndare ska få vara närmare än 9,15 meter då avspark sker eller då en straffspark ska slås. I det senare fallet gäller regeln även för spelarna i egna, straffsparkande, laget.
När det är så noga med centimetrarna i dessa sammanhang, varför har det då blivit 11 jämna meter från mållinjen till straffpunkten? Jo, så blir resultatet när man räknar om 12 engelska yards till meter. Det mesta, för att inte säga allt, som handlar om fotbollens regler och spelplanens mått har en gång i tiden bestämts i England, fotbollens hemland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar