måndag 26 november 2007

Pelle kan bara känna lättnad - inte glädje

Tack Pelle Blohm för dina krönikor i Nerikes Allehanda. Till exempel den senaste i lördags. Jag börjar tro, att du medvetet öppnar garden och lämnar utrymme för kontringar. Ganska tacksamt, eftersom dina funderingar alltid är kontroversiella och ganska ordentligt provocerande. Vilket skillnad mot dina verbala analyser i diverse TV-studior.

Du är lättad över att Sverige klarade platsen i EM-slutspelet. Lättad men inte glad. Att du är lättad är inte svårt att förstå, eftersom det rimligtvis är viktigt för din nya expertroll i fotbollsvärlden att Sverige hjälpligt hänger med. Men glad blir du uppenbarligen inte enbart för att Sverige klarar kvalet till de stora mästerskapen. För att du ska känna någon glädje räcker det inte ens att Sverige klarar sig vidare från gruppspelet. Inte ens om man hamnat i "dödens grupp". Medaljer i någon valör ska det vara för att Pelle Blohm ska kunna glädjas. Uppenbarligen har Pelle så nära relationer med Lars Lagerbäck att han vet att denne, på kvalspelnivå så framgångsrike förbundskapten, inte har någon ambition att spela om medaljerna. Han är nöjd med att det roliga tar slut vid pass kvartsfinaler Eller som Pelle uttrycker det: "Vi svenskar är möjligen genetiskt byggda för att nöja oss med ljummet bordsvatten istället för ett högkvalitativt amarone-vin". Vem mer än Pelle Blohm liknar svenskt deltagande i EM-slutspelet vid "ljummet bordsvatten"? Men han menar förstås bara de svenskar som spelar fotboll, för inte kan du väl tillskriva t ex våra simmande världsess, Carolina Klüft, Susanne Kallur, Anja Pärsson och många andra svenska världsstjärnor, den genetiska begränsningen?

Pelle drömmer i sitt trånga Spanair-plan på hemväg från Madrid om ett svenskt lag, som likt det spanska landslaget, ska bestå av försvarspelare som " mjuka som katter behandlar bollen" och dessutom med "passningsskickliga mittfältare med teknik och fantasi". Som det spanska landslaget, alltså.

Det är bara det, Pelle, att kattmjuka passningsäkra spelare med teknik och fantasi aldrig gett Spanien några framgångar i stora mästerskap. Inte ens i jämförelse med Sverige.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida