torsdag 22 november 2007

Knockouten på fotbollsspelarna

Det var nog en närmast hopplöst uppgift vi gav oss på. Att samla minst 2000 åskådare till en division 4-match i fotboll. Men vi ville anta utmaningen och gjorde ungefär som alla som försöker sluta röka, vi informerade alla i vår omgivning om planerna. Det är ett bra sätt att sätta press på sig själv, pressen att inte ge upp.



Först valde ut matchen. Det blev IFK mot Sköllersta, något av ett lokalderby alltså. Men också med vetskapen om att i Sköllersta fanns mäktiga Lithells med många anställda, mycket korv och en vid tidpunkten mycket populär varmluftballong, Sibylla.ballongen.

Normalt samlar en seriematch i Kumla Idrottspark cirka 75 åskådare. Eftersom det här gällde ett lokalderby kunde vi nog plussa på den siffran med 25. På något sätt skulle vi nog kunna tvångsrekrytera 400 av föreningens alla ungdomar. Det gällda alltså att på något sätt locka ytterligare 1500 att en fredagkväll i maj komma till Idrottsparken. Hur mycket skulle direktreklamen riktad mot de anställda vid Lithells ge? Folk lockas definitivt av allt som är gratis. Det var viktigt att få med Lithells på idén att en korv med bröd ingick i entrépriset. Och nog borde BOB kunna ställa upp med gratisdryck till korven. Jodå, välvilligheten var stor hos de båda företagen. Lithells skulle dessutom ställa upp med en uppstigning med Sibylla-ballongen.

Till detta aktiv marknadsföring med tidningereleaser, affischer och en matchannons modell större. Men skulle det räcka för att nå betinget?

Det var då jag påminde mig en aktivitet vi hade haft i Stora Mellösa där jag ingick i en aktivtetsgrupp inom därvarande idrottsförening. En boxningsmatch i halvtidspausen. En i aktivitetsgruppen, Benny Erlandsson, var aktiv ledare i boxningsklubben Kelly i Örebro och fixade fram ett par boxare som i en provisorisk "ring" exekverade några jabbar. Det hade kommit många till Torsborgs IP i Mellösa för att denna improviserade boxningsmatch. Var en boxningsmatch den slutliga lösningen på betinget i Kumla?

Vännen Benny Erlandsson kontaktades och vilken tur vi hade. Just då var boxningssporten i behov av positiv marknadsföring och en fight inför en 2000-hövdad fotbollspublik i Kumla var attraktivt för sporten. Benny lovade oss ett par attraktiva boxare utan kostnad, men villkoret var att vi fixade en riktig boxningsring. Vi hade duktiga hantverkare i vår grupp i Kumla, så en ring som uppfyllde alla krav byggdes upp.

Boxningsmatchen blev inte vilken boxningsmatch som helst. I en ringhörnan BK Kellys Alper Gungör och i den andra då nyblivne VM-bronsmedaljören och mycket populäre Shadrach Odhiambo, en färgad lättviktare med svensk medborgarskap. En match i halvtidpausen med Benny Erlandsson som ringdomare var klar.

Det var bäddat för succé, vilket det också blev. Men också ett gigantiskt fiasko. Succé därför att det kom över 2000 åskådare och att boxningsmatchen uppfattades som en riktig match och ingen uppvisning. Vem som vann kommer jag inte ihåg.

Fiaskot då? Ja, som ni kommer ihåg skulle huvudnumret vara en fotbollsmatch mellan IFK Kumla och Sköllersta. Inför fullsatta läktare blev den första halvleken precis så usel som en fotbollsmatch i division 4 kan vara. Men så kom då halvtidpausen med boxningsmatchen som ett lämpligt avbrott i fotbollsbedrövelsen. När så fotbollsspelarna kom ut för att spela den andra halvleken hade mer än hälften av publiken lämnat Idrottsparken och avtroppningen fortsatte successivt tills det bara satt de vanliga 75 kvar óch såg avslutningen på matchen. Det måste ha varit mycket pinsamt för de stackars spelarna, som så brutalt blev påminda om att det inte var för deras skull det kommit storpublik.

Fotbollsmatchen slutade 1-1.

Vi som var ansvariga för det här arrangemanget var den valda fotbollssektion i IFK Kumla i vilken jag var ordförande åren 1983-1986. Det var inte med stolthet vi konstaterade att vi klarat betinget. Det fanns en droppe malört i glädjebägaren.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida