tisdag 25 december 2007

Bävern går till attack

Som jag rapporterade om igår har signaler från Flen antytt att bävern håller på att föröka sig okontrollerat. Man kan nog inte ta lika lätt på det här växande problemet som Kronblom, som tror att det räcker om vi förlitar oss på de skrämselresurser som hans svärmor besitter. Det är nog bättre att vi stämmer i bäcken än i ån för att, så att säga, använda samma metoder som bävern. Sedan kan vi ju värdera det här bäverhotet med hänsyn till att det sprids av en man som äger patentet på den enda, vad vi vet, existerande och fungerande bäverskrämman. Det kan vara ett marknadsföringstrick.

Vad vi med säkerhet vet är att bävern blev till en så stor plåga för en värmländsk bonde, att han efterlyste någon mojäng som skulle kunna skrämma odjuret på flykten. Det var vår vän i Flen som då konstruerade och fick patent på just en skrämselanordning som får bävern på flykt. Bäverskrämman gjorde verkligen skäl för namnet och bonden i Värmland är numera helt bäverbefriad.

Vart har då de vettskrämda bävrarna tagit vägen? Jo, mätningar har visat att dedragit in över gränsen till Örebro län via Filipstad och tycks via Hällefors vara i rasande fart på väg söderut. De skrämda bävrarna verkar dessutom föröka sig snabbare på grund av de adrenalinkickar som skrämman förorsakat.

Vår vän i Flen tror att, vare sig vi vill eller ej, bäverskrämman kommer att bli en eftertraktad apparat nästa år. Om man inte tvingas att inhandla densamma redan under sommaren, så talar mycket för att skrämman kan bli 2008 års julklapp nr 1. Det rapporteras att i förhållande till den nu uttjänta skrämman i Värmland kommer den nya att få en ny och strömlinjeformad design och kan fås i önskad camouflagefärg, beroende på var den ska sättas i arbete. Det är osäkert om det arbete som bäverskrämman gör kan betraktas som en "hushållsnära tjänst" och därmed ge skatterabatt.

Skrämman kommer att massproduceras av AB Bäverly Hill strax utanför Frövi. Lukten som skrämman kommer att laddas med kommer att levereras av Frövifors Bruk. Den kommer att saluföras av IKEA under namnet Bäverskrämman Lennart

Bengt



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida