När Bergensten sa upp sitt medlemskap i ÖSK
Nerikes Allehanda ska få konkurrens i form av veckotidningen Etc, en tidning med vänsterprofil. Enligt uppgift erfordras i ett första skede 2000 prenumeranter för att utgivningen ska bli en realitet. Allehanda välkomnar Etc och ser fram emot att få tampas med den nya lokala mediarösten. I alla fall om man får tro ledarskribenten Ströman. Bara inte kritiken mot Allehanda blir för stor, förstås.
Under min ÖSK-tid på 90-talet frilancade jag som obetald krönikör i annonsbladet Örebroar´n. Det var i huvudsak det lokala idrottslivet jag försökte spegla och var då i många avseenden kritisk mot Allehandas sportjournalistik.. I en krönika riktade jag kritik mot sportskrivaren Henrik Brändt, vilket inte föll Allehandas dåvarande chefredaktör Stig-Björn Bergensten i smaken. Eftersom han visste, att jag i andra sammanhang representerade ÖSK tyckte han, att en lämplig bestraffning var att begära sitt utträde som medlem i ÖSK. Vilket han också gjorde. Med omedelbar verkan dessutom och med hänvisning till kritiken mot Henrik Brändt.
För en klubb som ÖSK betyder det mycket att ha en stor tidning som Nerikes Allehanda som "medspelare". I varje fall får tidningen inte tillåtas vara en uppenbar motståndare. Det visste ÖSK, varför man genom dåvarande ordföranden Kenneth Karlsson brevledes vädjade till Bergensten att ta tillbaka sin utträdesansökan. "Thörners Tankar" i detta fall är absolut inte ÖSK:s, försäkrade Kenneth. Vilket bevekade Bergensten och utträdesansökan annulerades.
I klubbens Matchprogram hade jag fått en sida att utveckla litet egna tankar, även i det fallet rubricerade som "Thörners Tankar". Ingen anonymitet där, inte! Vid ett tillfälle riktade jag på några rader kritik mot en annan Allehanda-journalist, vilka rader sårade Allehanda så till den milda grad att man anmälde artikeln till Sportjournalisterna klubb i Örebro. Denna klubb enades om att utforma och avsända en aja-baja-skrivelse till ÖSK Fotboll för mitt tilltag. Skrivelsen visade sig inte vara så mycket en kritik mot kritiken utan mer att den publicerats på en olämpligt plats - i Matchprogrammet. I ett Matchprogram ska det bara finnas information om den aktuella matchen, bestämde man. När det gällde kritiken mot journalisten tyckte man, d v s Sportjournalisternas Klubb, att den innehöll för många invektiv.Det svåraste invektivet visade sig vara "sömnig". En NA-journalist kan vara okunnig, ointresserad, subjektiv och vad ni vill. Men han får inte vara sömnig. Bara så ni vet.
Och bara så Etc vet!
Bengt
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida