tisdag 27 november 2007

Det olyckliga faxet

"Det är samma regler som i Allsvenskan". Så löd det korta faxmeddelandet från Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté. Undertecknat av dess främste tjänsteman Anders Brulin. Faxet var ett svar på en ÖSK- fråga om reglerna för utländska spelares deltagande i UEFA-cupen. Reglerna hade ändrats sedan vi senast spelade i turneringen och vi ville vara säkra på att vi uppfattat förändringarna rätt

Vi tyckte vi fått en gynnsam lottning. Luxemburgska laget Avenir Beggen verkade inte omöjliga att komma till tals med. ÖSK hade vid det här laget flera utländska spelare i sin trupp. Miroslaw Kubisztal, Arnor Gudjohnsen, Hlynur Stefansson och Hlynur Birgisson var dessutom tongivande spelare i laget. Faxbeskedet från SvFF var kärkommet. Reglerna som gällde för Allsvenskan kände vi naturligtvis väl till och "Dala" kunde tryggt ta ut laget mot Avenir Beggen enligt samma principer som vanligt. Som i Allsvenskan.

Vi åkte ur UEFA-cupen på försmädligaste tänkbara sätt. Vi diskvalificerades därför att den tillåtna utlänningskvoten inte alls var densamma som i Allsvenskan. Skillnaden var den att i Allsvenskan godkändes tre utländska samtidigt på planen och en fjärde fick finnas i matchtruppen på 16 man. Om den den utländske spelaren på bänken skulle komma in spel fordrades att en av de andra utländska spelarna fick gå ut. Enligt UEFA-reglerna fick det finnas tre utländska spelare totalt i matchtruppen.

Det här visste inte ÖSK och inte heller Svenska Fotbollförbundets regelkommitté. Däremot höll Avenir Beggen mycket bra koll på reglerna och var inte ett uns ledsna att de förlorat dubbelkampen sportsligt. Kvar hade de protestvapnet som inte svek dem.

Efter matchen då Avenir Beggen lämnat sin protest och det stod klart att den med all sannolikhet skulle komma att godkännas, kontaktade Nerikes Allehandas reporterAnders Brulin , som återigen med enfas hävdade att ÖSK inte gjort fel, att han hade rätt i sin regeltolkning. Den intervjun stod att läsa i Nerikes Allehanda den 23 augusti 1995

ÖSK protesterade naturligtvis mot protesten, men utan resultat. ÖSK var utslaget och dömdes att förlora bortamatchen med 0-3. Varken Svenska Fotbollförbundet eller Anders Brulin tog på sig någon del av skulden, trots att bevis på den felaktiga rådgivningen fanns i fax på ÖSK-kansliet. Det ansågs, naturligvis med rätta, att ÖSK ensamma hade ansvaret att sätta sig in i de regler som gällde för deltagandet i UEFA-cupen. Det var också bara ÖSK som fick stå med skammen.

Avenir Beggens fortsatta öde i UEFA-cupen blev kortvarigt. I nästa omgång mötte man det franska storlaget Lens, som krossade luxemburgarna med sammanlagt 9-0.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida