måndag 19 november 2007

Vart fan har Pluntan tagit vägen?

Varför finns det inga Vrålis, Pluntan eller Skinnet i Allsvenskan längre? Jag menar; var har dom tagit vägen alla gamla festliga smeknamn, läs artistnamn, på spelarna. Är det kanske för skämmigt för en spelare med direktörslön att kallas Tjofsen, Skjorta eller någonting annat. Kan man inte ens längre få med orten man kommer ifrån i identifikationen?

Kan det vara så illa att Chippen är den siste spelaren i sitt slag som står ut med ett kompletterande artistnamn. En utdöende ras, eller? Så vitt jag vet finns härkomsten, spelaren hemort, med enbart om gäller att skilja två spelare med lika namn åt. Som Patrik "Bjärred" Andersson och Patrik "Långås" Andersson. Det finns säkert fler sådana exempel. Förr var tilläggsnamn som Nacka, Tumba, Knivsta bra information för publiken och bra PR för orterna. Och bra för fotbollen.

Ta till exempel IFK Norrköping, som enligt en kronblomsk pratbubbla alltid haft så roliga namn på sina spelare.
Som Bajdoff, Mulle, Masse, Julle, Skinnet, Smälla, Bian med flera. Men säg en spelare i dagens Norrköping med artistnamn! Kunde väl tro det, det finns nämligen ingen.

Eller Degerfors med sina festliga namn på målvakterna. För länge sedan ska jag tillägga. Skjorta, Sippa och Osten. Vad hade herrar Bergström, Tinglöf och Pettersson varit utan sina artistnamn? Förvisso fortfarande duktiga målväktare, men inte på långa vägar lika folkkära. I dag finns inte ens Mål-Otto kvar i brukslaget.

Och vilka har tagit vid i ÖSK efter Klämmen, Garage, Totten, Katten och Pajen? Jo, Larsen, Hallilovic, Nordback, Samuelsson och Anttonen. Inte ett artistnamn så långt ögat når.

Jag tycker det är lite signifikativt för det här förhållandet när Bajen-klacken skanderar "Alla heter Glenn i Göteborg"

Inte heller de festliga namnen på klubbar är särskilt aktuella längre. Men dom är ändå inte lika utrangerade som de festliga spelarnamnen. Fortarande kan vi läsa om Gnaget, Makrillarna, Laxarna, Järnkaminerna, men mer frekvent är ändå fantasilösa namn som Blåvitt, Iff-iff och Blåränderna. Men Hammarby har förstått att deras Bajen är värt att odla som ett kvalitetsbegrepp och något som borgar för festlig underhållning. Om än ibland med mindre trevliga publikreaktioner. Vet ni förresten vad Snoka är för lag?

Jag är av den uppfattningen, att det är tränarena som sätter P för festliga spelarnamn. Här är det allvar, här ska det inte vara något skämt och nojs! Rätta mig om jag har fel!

Ge oss några hederliga Tjotta, Fölet eller Lufsen tillbaka! För att inte tala om Pluntan. Och Vrålis. Och Gliet. Och Kvarts-hambo. Och varför inte Hinken?

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida