onsdag 26 december 2007

Och störst av dem är Jonsson

"Den fantastiska idrottsstaden Kumla" har inte berikat länets elitklubb nummer 1, ÖSK, med särskilt många lagidrottare under årens lopp. Jag har tyvärr ingen kännedom om "värvningar" till storklubben före 1940, om nu ÖSK kan betraktas som en storklubb före det decenniet. Men från och med 1940-talet har ÖSK fått en del förstärkningar söderifrån:

Det började på 1940-talet med bandyspelarna Rune Stenberg, Algot Gäwert och Bruno Frändå ( då Carlsson) som alla tre tog plats i ÖSK dåvarande allsvenska lag.

På 1950-talet fortsatte bandyövergångarna med bröderna Åke och Stig Pettersson. Åke tog flera SM-guld med sin nya klubb och Stig var med i omspelsfinalen mot Västanfors 1954. På 50-talet kom dom första fotbollsövergångarna. Först med Pelle Thörner och hans bror, som är skrivare av dessa rader, samt något senare Ingemar "Kvisten" Johansson. Pelle var den som nådde de största framgångarna med 60-talet allsvenska matcher i ÖSK-tröjan.

Under 1960-talet inskränkte sig övergångarna till fotbollsspelaren Conny Tholsson och bandyspelaren Gunnar Gurman. Båda blev allsvenska spelare, Gunnar Gurman även svensk mästare.

Det dröjde till 1990-talet innan det var dags att notera nya förstärkningar söderifrån. Mattias Jonsson för allsvenska fotbollslaget och Peter Willén för bandylaget. Peter har blivit ÖSK trogen medan Mattias har seglat vidare och blivit både englandsproffs och landslagsspelare.

Det färskaste kumlaexporten är Moses Reed, som i och med Joel Riddez flytt till Norge har en bra chans att ta en ordinarie plats som vänsterback i ÖSKs förstauppställning.

Trots Åke Petterssons SM-guld rankar jag Mattias Jonsson som det främsta fångsten som ÖSK gjort när det gäller att fiska i Kumla med omnejd.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida