fredag 14 mars 2008

Thörners Fotbollsskola- lektion 2

Dags för en ny lektion i den Fotbollsskola som inte vänder sig till blivande fotbollsspelare utan till den publik som vill veta litet mer om det som sker ute på den gröna mattan. Och varför.

I lektion 1 tog vi upp vikten av att "komma runt på kanterna" och de problem som uppstår då de spelare som ska ta sig runt på kanterna är desamma som ska stoppa motståndarna då dom försöker ta sig runt på sina kanter.

Thörners Fotbollsskola- lektion 2

Att lämna sitt territorium

För att beskriva nästa typ av taktikakrobatik måste jag dra en kort historia från den tid då en back nästan ställdes inför rätta om han irrade sig över planens mittlinje. I det här fallet lär det ha varit en back i Kumla som gjorde just detta, nämligen förirrade sig över mittlinjen med bollen. Men inte nog med det, eftersom han inte såg något bra passningsalternativ och inte heller attackerades av någon motståndare avancerade han så långt att det enda logiska alterntivet på utflykten till fiendeland var ett skott på mål. Så blev det också och den arme backen var ytterst nära att notera sig i målprotokollet. Efter matchen fick han världens utskällning av sin tränare för tilltaget.

-"Ja, men vad skulle jag göra?" försvarade sig den olycklige backen

-"Du skulle naturligtvis naturligtvis ha slagit ut bollen över linjen och helst upp på läktaren" blev tränarens svar och menade med det att att den lösningen skulle ge backen tid att återvända till sitt territorium, på behörigt avstånd från mittlinjen.

" Skjut, men skjut för h-e utanför!"

Varför berättar jag nu det här? Jo, det finns faktiskt en liten flaga kvar av det här tänkandet hos dagens välutbildade tränarkår. Inte så att man förbjuder backar att gå på offensiven och pröva ett skott då och då, men vederbörande bör tänka på att han skjuter så att han hinner tillbaka till sin backposition efter förrättat värv. Att skjut i mål ger naturligtvis ingen kritik och skjuta utanför mål är nästan lika bra. Vad man däremot inte får göra är att skjuta så att målvakten fångar bollen. Det bäddar nämligen för det som absolut inte får hända, nämligen en kontringsattack från motståndarna innan backen hinner tillbaka till sitt revir. Här har ni förklaringen till att projektiler som hotar att paja matchuret eller hamnar i genant närhet av hörnflaggan åtföljs av bra-rop från lagkamraterna och från ledarbänken. Jag förstår att ni har undrat!

I morgon kommer lektion 3 som handlar om "Värdet att sätta bollen på ytan"



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida