måndag 10 mars 2008

Aftonbladets formtabell ett missfoster

Med statistik kan man bevisa det mesta. Aftonbladet gör idag ett oblygt försök att med falsk statistik bevisa att ÖSK är försäsongens sämsta lag så här långt. Det falska ligger i att man berövar laget poängen från tre träningsmatcher, något som inte något av de övriga femton lagen behöver utstå.

Det är, så vitt jag förstår, en korrekt redovisning av de 16 allsvenska lagens träningsmatcher. Att av dessa matcher göra en tabell med poängberäkning som i seriematcher kan man naturligtvis göra om man tar vederbörlig hänsyn till att lagen spelat väldigt varierat antal matcher. Från 9 matcher för Trelleborg, AIK och ÖSK till bara 5 matcher för Malmö. Trots mest spelade matcher har ÖSK hamnat sist i Aftonbladets tabell, vilket man väl får böja sig för om inte laget berövats poängen från tre matcher. Och inte vilka tre matcher som helst utan tre segermatcher. Samma stympning av matchraden har inte gjorts för något annat lag.

När Aftonbladet ändå gör en seriös redovisning av de allsvenska lagens träningsresultat så kan man väl också försöka sig på en seriös behandling av insamlade fakta. T ex att redovisa en tabell med lagens fem senaste matcher som underlag. Hade man gjort det hade förmodligen ÖSK hamnat på någon av bottenplatserna, men då med all rätt, eftersom man på de fem senaste matcherna bara tagit en seger ( mot Gefle 4-2). En sådan behandling hade gett oss läsare ett bättre besked om de olika lagens formkurvor än det "missfoster" till tabell man redovisar i dagens tidning.

Men tack ändå Aftonbladet för jobbet att ta reda på alla träningsresultat. Men det vore tacknämligt med en förklaring varför segrar mot Degerfors och Västerås inte räknas medan MFF-seger med 14-1 mot ett jönslag från Florida får påverka er formtabell.

Så här ser "träningsmatchpoängen" ut om man bara räknar lagens fem senaste matcher:

15 poäng
Hammarby

12 poäng
Malmö FF
Kalmar FF

11 poäng
IFK Göteborg

10 poäng
GAIS
Halmstad
Trelleborg

9 poäng
Djurgården
Norrköping
Ljungskile

8 poäng
Gefle
AIK

6poäng
Elfsborg

5 poäng
Sundsvall
4 poäng
Örebro SK

3 poäng
Helsingborg

Så det var kanske inte så mycket att bråka om för ÖSKs del. Lagets försäsong har inte varit övertygande hur man än räknar



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida