tisdag 18 mars 2008

Thörners Fotbollsskola - lektion 7

Fortsatt press på bollhållaren

Lektion 7 avslutades med orden "Skulle vår man misslyckas ska genast 4-5 nya gubbar vara redo att gripa in"

Tillämpas den här taktiken konsekvent är oddsen mycket goda att man klarar sig igenom en hel säsong utan insläppta mål. Det enda negativa jag kan finna med den här försvarsmodellen är att den är mycket kraftödande och kräver att nästan halva laget är engagerat i att avväpna en enda spelare. Därför får man offra möjligheten att "vinna andrabollarna", "ta sig runt på kanterna" och "sätta bollen på ytan". Särskilt som target playern förmodligen ligger nersparkad någonstans i närheten av straffområdet. Förmodligen i klar offside-position.

Det är inte utan att man längtar en smula tillbaka till den tid då alla dessa taktiska underfundigheter inte existerade. Jag minns min tränare från junioråren som ständigt körde med samma glada tillrop när vi sprang ut på planen för match:

" Nu går vi ut och växelspelar, grabbar!"

Och som vi växelspelade.

Detta var sista lektionen i Thörners Fotbollsskola för åskådare. Jag återkommer så småningom med en avancerad fortsättningskurs. Den kommer bland annat att klargöra "hur man stänger en match" och "hur man tar sig ur passningsskugga".

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida