torsdag 20 november 2008

Avstå-bidraget är här

Brukar du lyssna på radioprogrammet Spanarna i P1 på fredagarna ( med repris lördag förmiddag)? Om inte kan jag tala om att det är en trio pratglada människor med Ingvar Storm som programledare som spanar in i framtiden. Grunden till spaningarna är företeelser i nuet som de spanande anser är starten på en trend som kommer att utvecklas till något vi ännu inte sett till fullo. Den lilla spaning jag nu skall redgöra för är alldeles min egen. Det förvånar mig att inte Jonas Hallberg och hans spanarkompisar i P1 noterat embryot till detta vi kommer att få vänja oss vid i framtiden.

Ni har väl märkt att vi människor mer och mer premieras för att vi avstår från något. Exempelvis får bönder stora bidrag från EU om de avstår från att odla och yrkesfiskarna premieras rejält om de slutar fiska eller i varje fall begränsar fångsterna. Bilister som beslutar sig för att skita ner litet mindre får en av staten utfärdad check på 10.000 kronor. I dagarna har våra beslutsfattare i Örebro enats om att betala alla som avstår från att lämna sina telningar till dagis. Det hittills mest korkade av alla avstå-bidrag. Men lugn, gott folk, den typen av bidrag, avstå-bidrag, kommer att bli allt vanligare i framtiden.

I konsekvens med vårdnadsbidraget ska vi naturligtvis premieras om vi inte tar äldrevårdens service i anspråk. Det kanske sker redan idag i form av ersättning till anhörigvårdare, jag är inte påläst. Naturligtvis vill vi ha betalt om vi avstår från att utnyttja den dyra sjukvården genom att låta krämporna sköta sig själva och sjukdomarna få ha sitt förlopp. En liten slant ska vi väl kunna få om vi lovar att gå ut i skogen och hänga upp oss i en tall eller att vi frivilligt stupar utför ätten* istället för att belasta budgeten för den kostsamma åldringsvården. Men i det fallet får det förstås vara tal om förskottsbetalning, för meningen är väl att vi ska hinna ha litet lajbans för avstå-bidragen.

Det gäller snart att bevaka sista ansökningsdagen för att få bidrag för vårt beslut att inte flyga till Thailand. Ett avstå-bidrag som kommer att adminstreras av samma myndighet som betalar ut miljöbilspremien.

Samhället kommer i framtiden att i stor utsträckning köpa sig fri från ansvar genom att teckna avstå-avtal med medborgarna. Redan nu är det inte bara EU som praktiserat den politiken utan våra egna myndigheter har insett fiffigheten i systemet. Vårdnadsbidraget får väl ses som en mjukstart. Av-stå-bidragen kan i framtiden bli svenska medborgares främsta inkomstkälla.

* ordet kommer från fornnordiska Ättehög, en hög med en brant stupande sida, s k ättestupa. "Att stupa utför ätten" är att kasta sig utför ett sådant stup.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida