söndag 16 november 2008

Wernersson, Thylin och Allsvenskan 2008

Tyckarproffset och göteborgaren Stefan Thylin sammanfattar och analyser Allsvenskan 2008 på Svenska Fotbollförbundets hemsida. I likhet med proffstyckarkollegan Thomas Wernersson anser han att "Allsvenskan 2008 är ingen bra årgång". Anledningen är enligt Thylin att "kvaliteten har varit ojämn och allför många spelare har gjort elementära misstag som heltidsproffs inte ska få göra". Som slutkläm kommer dock ett visst erkännande av styrkan hos mästarlaget, "Henrik Rydström och hans kamrater blev mästare för att de var bra, inte för att andra var dåliga".



Hur ska man tolka den sista, kryptiska, meningen? Det känns som om ".. inte för att andra varit dåliga" underförstått ska följas av "..fast det har dom förstås varit". Thylin anser att Kalmar var bra och synnerligen värdiga mästare, men hur dåliga var motståndarna? Kalmar fick ju trots allt strida ända in i sista omgången för att säkra guldet, så klasskillnaden kan det inte ha varit särskilt stor mellan Kalmar och de övriga i medaljstriden inblandade lagen. Elfsborg med ett enastående facit på hemmaplan, nya, unga IFK Göteborg, bättre än guldåret 2007 och Helsingborg med "Henke" och årets fynd Rasmus Jönsson. Jag kan tro att Thylin godkänner klassen på de här fyra lagen och att det är från och med lag fem, AIK, som kvaliten blir ojämn. Men inte ojämnare dock än att t ex sjundeplacerade ÖSK spelat jämnt med medaljkvartetten.* Visst har skillnaden i kvalitet mellan Kalmar och Ljungskile/Norrköping varit stor, men i vilken liga är det inte skillnad mellan topp och botten? Vi betraktar t ex engelska Premier Leauge som en jämn liga utan några blåbärslag, ändå handlar striden om mästerskapet år efter år om samma fyra lag. För att inte tala om den skotska ligan där det aldrig handlar om några andra mästarpretendenter än Celtic och Rangers. Jag nämner detta utan att på något annat sätt jämföra Allsvenskan med andra ligor. Jag vill bara försöka förstå vad Thylin och Wernersson bygger sin analys på. "Allsvenskan 2008 är ingen bra årgång". Jag har ingen större respekt för Wernerssons "det har varit för många dåliga matcher" eller Thylins " alltför många spelare har gjort elementära misstag". Vill bara påminna om att det spelats 240 matcher i Allsvenskan i år och även om paret Thylin/Wernersson är proffstyckare och i den rollen ser flera matcher än genomsnittsåskådaren, så är det ett synnerligen vanskligt sätt att bedöma standarden på en liga.



Själv skulle jag med samma metod kunna påstå att "Årets Allsvenska hållit högre standard än de nämast föregående åren". Jag har via p-p-v sett alla ÖSKs 30 matcher, därtill ytterligare ett stort antal matcher där ÖSK inte varit inblandande. Jag har som Wernersson sett undermåliga matcher och jag har som Thylin sett elementära misstag men jag har också sett AIK och Malmö FF spela strålande fotboll på Behrn Arena. Dessutom har jag sett strålande fotbollsunderhållning när IFK Göteborg och Elfsborg varit på besök på Behrn Arena, fast då mest från hemmalagets sida förstås. Och jag håller med Stefan Thylin om att matchen mellan IFK Göteborg och Elfsborg var årets höjdare. Men min bedömning av Allsvenskan 2008 bygger inte på dessa erfarenheter, underlaget är på tok för litet. Det har ju spelats ytterligare cirka tvåhunda matcher.

Det enda någorlunda säkra sättet att jämföra kvaliten på olika allsvenska årgångar är hur det gått för de nytillkomna lagen. När senast hamnade tre nykomlingar på de tre sista platserna? Det var mycket länge sedan. Hur länge sedan ska jag ta reda på om någon begär det. IFK Norrköpings, Sundsvalls och Ljungskiles tillkortakommanden är för mig det bästa beviset för att Allsvenskan 2008 hållit med allsvenska mått betydande styrka.

Stefan Thylin strör mycket beröm över Kalmar FF. Han är speciellt nöjd med lagets offensiva kvalitéer, som gett 2,33 mål i snitt per match. Så här skriver Thylin om den prestationen:

" Bara tre lag har haft ett högre snitt sedan vi gick över till trepoängssystem: IFK Göteborg 1993 (2,27) och 1996 (2,15) samt Djurgården 2003 (2,26)"

Thylin borde vara litet noggrannare i sin källforskning, särskilt som han beretts så exklusivt utrymme som på Svenska Fotbollförbundets hemsida. Studera vidare Thylin, så ska du finna att Örebro SK hade ett målsnitt på 2,38 år 1994! Det året svarade ÖSK också för prestationen att göra mål i samtliga 26 matcher som laget spelade det året. I år gick Kalmar FF av planen utan att göra mål i 4 matcher.

* Av de 8 matcher som ÖSK spelat mot de 4 topplagen har man vunnit 3 spelat oavgjort i 2 och förlorat 3. Målskillnad 12-11 till ÖSKs fördel




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida