måndag 10 november 2008

Wernerssons undermåliga analys

Om du läser föregående inlägg finner du att jag med hjälp av statistik tippade att matchen ÖSK-Ljungskile skulle sluta 3-0. Rätt! Dock hade jag fel i vilka skeden målen skulle falla. När jag skrev ner det tipset tänkte jag tillfoga följande (och jag har rätt att bli trodd):



"Om Kalmar FF i morgon står som allsvenska guldmedaljörer kommer, säkert som amen i kyrkan, SVT-sportens expert Thomas Wernersson att med emfas påstå att årets Allsvenska har varit den sämsta i mannaminne. Så säger av hävd Wernersson och hans kollegor i Stockholm,Göteborg och Malmö när det allsvenska guldet hamnar någon annanstans än i de tre metropolerna. Han kommer säkert att berömma Kalmar för lagets prestation, som dock skett p g a allsvenskans låga standard"
*
Äveni det fallet hade jag haft aningen fel, för Wernersson sa inte "i mannaminne" utan "på mycket länge". Med det menade han förmodligen "sedan det allsvenska guldet hamnade i Halmstad". Förra året när IFK Göteborg vann fann däremot Wernersson inga skäl att klaga på den allsvenska standarden.
*
Den centrala frågan är; kan Wernersson möjligtvis ha rätt? Har det varit osedvanligt svag standard på årets Allsvenska - det första 16-lagsåret? Ja, frågan är efter vilka kriterier Wernersson gått, det framgick inte av hans framträdande i gårdagens Sport-Spegeln. Nu är det inte fråga om att bedöma Allsvenskans standard i förhållande till andra europeiska ligor, utan om Allsvenskan i år varit svagare än den varit de närmast föregående åren. Låt oss se på en jämförelse med förra året, då IFK Göteborg efter en mycket spännande sista omgång stod som mästare. För att ni ska ha lätt att följa med i tankegångarna vill jag summariskt rekapitulera slutställningen i 2007 års Allsvenska.
*
In i det sista var det en hård kamp om guldet mellan tre lag; IFK Göteborg, Kalmar FF och Djurgården. Den ordningsföljden stod sig ända in i mål. Bronset tog Elfsborg. Därefter följde sex lag inom fyra poäng; AIK, Hammarby, Halmstad, Helsingborg, Malmö FF och Gefle, Det tre sista platserna som gav förnyat kontrakt togs av Gais, ÖSK och Trelleborg. Den enda nedflyttningsplatsen togs av Brommapojkarna.
*
En första jämförelse
Lag som nådde bättre placering 2008 än 2007
Kalmar FF, IF Elfsborg, Helsingborgs IF, Malmö FF, Örebro SK, Trelleborgs FF
Lag som nådde sämre placering 2008 än 2007
Djurgårdens IF, Hammarby IF, Halmstads BK, Gefle IF, IFK Göteborg
Lag med samma placering de två åren
AIK, Gais
*
Sammanfattning av jämförelsen;
Fem av de sex lag som nådde en bättre placering än föregående år gjorde det på grund av standarhöjning, de har helt enkelt klivit upp en klass i spelstyrka. Mera tveksamt om Malmö FFs förbättrade tabellplacering beror på bättre kvalitét. MFF:s spurt tyder dock på att årets lag är snäppet bättre än fjolårets.
*
I den grupp med lag som nått sämre placeringar har IFK Göteborg definitivt hamnat där trots kvalitétshöjning. Årets "Blåvitt" är absolut bättre än fjolårets guldlag. Det inser nog t o m Thomas Wernersson. Djurgården, hela säsongen, och Hammarby, sedan Petter Andersson lämnade klubben, är sämre än förra året. Så är nog också fallet med Gefle IF medan Halmstads nivå varit status quo.
*
AIK har nått samma placering som förra säsongen, men i varje fall på slutet har standarden sjunkit i förhållande till förra året. Gais av modell 2008 är väl jämbördigt med 2007 års upplaga. I vissa matcher jag sett har Gais visat angenäma kvalitéer. Men ojämnheten har varit på fallande.
*
Den här första jämförelsen ger väl inget belägg för att årets Allsvenska varit sämre än förra året. Snarare tvärtom, då ett påtagligt bättre IFK Göteborg var långt ifrån att blanda sig i guldstriden, därför att Kalmar FF och IF Elfsborg blivit så mycket bättre. Kalmar så påtagligt att årets KFF är ett av de starkaste guldlagen på många år. Inte minst med tanke på målsnittet 2,3 mål per match. När "Blåvitt" vann förra året var lagets målsnitt 1,73. Dé du Wernersson!
*
Allt ovanstående visar hur oerhört svårt det kan vara att jämföra styrkan i olika årgångar av samma liga. Kan t ex en tillbakagång för AIK och Hammarby kompenseras fullt ut av motsvarande standardhöjningar för ÖSK och Trelleborg? Under alla omständigheter kan inte ÖSK/Trelleborg kompensera AIK/Hammarby när det gäller publiken. Det får publika konsekvenser om inte lag som AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö FF lever upp till förväntningarna Men det är liksom en annan diskussion
*
Kanske Wernersson haft oturen att se många undermåliga matcher, men det är ett vanskligt sätt att bedöma en ligas standard . En ofta använd metod att bedöma en fotbollsligas standard är att notera hur svårt eller lätt det är för nytillkomna lag att hävda sig. Använder vi den metoden kan vi konstatera att de tre nya lagen till årets Allsvenska, Norrköping, Sundsvall och Ljungskile intog de tre sista platserna i tabellen. Och då kom ändå IFK Norrköping, den gamla storklubben, till Allsvenskan efter överlägsen seger i Superettan. Men naturligtvis kan Wernersson få det till att standarden på Superettan förra året var sämre än på många år.
*
Nu tror jag inte att Thomas Wernersson gjort en liknande analys som ovanstående innan han gjorde sitt uttalande i gårdagens Sport-Spegeln. Han tog bara till den, för honom och många andra, självklara sanningen att en Allsvenska där guldlaget inte kommer från Stockholm, Göteborg eller Malmö är en usel Allsvenska. Till nöds kan man acceptera en acceptabel standard om Elfsborg bryter storstadsdominansen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida