måndag 7 maj 2012

Vändpunkt Djurgården!

I den 11 allsvenska omgången 1996 spelade ÖSK borta mot Djurgården på Stockholms Stadion. Matchen slutade 2-1 till Djurgården efter att ÖSK haft ledningen i halvtid med 1-0. Känns scenariot igen? Det finns fler likheter mellan ÖSK-förlusten i årets bortamatch mot Djurgården och motsvarande match för 16 år sedan. En är ÖSKs tabellplacering - jumbo. I matchen 1996 fanns Samuel Wowoah med i ÖSK precis som i år. Ytterligare likheter kan vi bara hoppas på. Matchen- och förlusten- 1996 blev nämligen vändpunkten, den efterkommande hemmatchen blev nämligen inledningen till den magnifikaste allsvenska perioden i ÖSK:s historia, silveråret 1994 inräknat.

Inför och efter matchen mot Djurgården fick ÖSK och framförallt tränaren Sven "Dala" Dahlkvist utstå mycket hån och spe. Särskilt som han inför säsongen frankt påstått att 1996 års ÖSK-upplaga hade guldaspirationer.  Inte så konstigt kanske med spelare som Lars Zetterlund, Arnor Gudjohnsen, Siggi Jonsson, Daniel Tjernström och Miroslaw Kubisztal i truppen. Visserligen hade Mattias Jonsson flyktat till Helsingborg men fått en efterträdare som inte gick av för hackor - Dan Sahlin. Det var bara det att denne borne målskytt inledde sin ÖSK-sejour precis som årets nyförvärv- han var småskadad och kunde inte göra sig själv rättvisa. Han kunde bara delta i tre av de 11 första omgångarna och, framförallt, han visade inget av den målfarlighet som "Dala " och hela ÖSK hoppats så mycket på.

Men, som sagt, förlustmatchen mot Djurgården 1996 blev en vändpunkt för ÖSK i allmänhet och Dan Sahlin i synnerhet. De 8 poäng ÖSK skrapade ihop under de 11 första omgångarna blev till 42 poäng när serien var slutspelad. Jumboplatsen blev till en femteplats. Dan Sahlins totala måltorka under de 11 första omgångarna blev till 11 mål under de resterande 15 omgångarna.

 Efter vändpunkten 1996 tog ÖSK fler poäng än något annat lag i serien, inklusive det årets mästare IFK Göteborg.

Om likheterna med 1996 ska bestå bör man besegra Kalmar FF i kvällens match, även om vändpunkten då dröjde ända till den 11 omgången. Men frågan är om det finns någon "Dan Sahlin" i sjukstugan och som frisknat till?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida