fredag 16 mars 2012

Den ideella föreningens makt

Idrottsbolaget ÖSK Elitfotboll AB ägs till 90% av Spelarinvest AB och till 10% av den ideella föreningen ÖSK Fotboll. Men när ÖSK Elitfotboll AB håller bolagsstämma är det ÖSK Fotboll och inte huvudaktieägaren Spelarinvest AB som har makten när det t ex gäller val av styrelse i bolaget. Den makten har man genom röststarkare aktier, vilket också var en förutsättning när Riksidrottsförbundet gav klartecken till bildandet av s k idrottsbolag. Det är den ideella föreningen som ska ha kontroll och fullt inflytande över verksamheten i idrottsbolaget.

När ÖSK Elitfotboll AB håller bolagsstämma har ÖSK Fotbolls represtanter mandat att utnyttja sin överlägsna röststyrka på sätt ÖSK Fotbolls styrelse beslutat. Man kan alltså på goda grunder hävda att mäktigast i "koncernen" är den ideella klubben ÖSK Fotboll med sina förtroendevalda (medlemsvalda) styrelseledamöter.

Vi har i dagarna kunnat läsa om striden om ordförandeposten i den ideella föreningen ÖSK Fotboll för några år sedan. Striden då stod uppenbarligen inte mellan de två kandidaterna till posten utan mellan den av medlemmarna utsedda valberedningen och en medlem som tillika representerade en stor sponsor till klubben. Han var dessutom aktieägare i Spelarinvest AB De två parterna var oense om den lämpligaste kandidaten till ordförandeposten.

Många har undrat varför denne storsponsor var så oerhört angelägen att hans kandidat till ordförande posten blev vald att han, som ledamöter i valberedningen antydde, var bereddd att ompröva sina sponsoråtaganden gentemot klubben. Själv undrar jag om inte den ingressvis redovisade maktfördelningen utgör svaret. Det var om den viktigaste posten i "ÖSK-koncernen" striden stod.

Det hela slutade med att valberedningens kandidat tackade nej till uppdraget och jämnade därmed vägen för storsponsorns/medlemmens kandidat

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida