lördag 27 oktober 2007

Tills vidare "Nej tack" till målkameror

I sin krönika i dagens Nerikes Allehanda tycker Pelle Blohm till om tekniska hjälpmedel för fotbollsdomarna. Om tekniska hjälpmedel för fotbollsdomarna tycker Pelle Blöhm inte. I varje fall vill han inte utöka arsenalen med målkameror. Jag är beredd att hålla med Pelle, även om jag inte som han tror att målkameror i någon nämnvärd omfattning reducerar eftersnacket. Det kommer t ex fortfarande att finnas några tiotal tusen tveksamma offsidebedömningar att diskutera under en allsvensk säsong. Som ska ställas mot ett par "var hela bollen över hela linjen?"

Mycket talar dock för att målkamerorna kommer så småningom, så det är inte helt fel att redan nu ställa några frågor:

Kommer kravet på målkameror finnas för Allsvenskan, Superettan eller längre ner i seriesystemet?

Var skall kameran eller kamerorna placeras för att täcka alla tänkbara situationer? För att avgöra om en boll i luften är över linjen eller ej måste kameran varje i linje med -och få med på bild- båda stolparna.

När skall domarna blåsa av för att på skärm kolla om bollen var över linjen? Nog kan det bli knepiga situationer om domaren blåser av ögonblicket innan en spelare definitivt skickar in bollen i maskorna och att kameran sedan visar att bollen i första momentet inte var över linjen. Han kan ju inte då godkänna det korrekt gjorda målet, ett mål som kanske varit avgörande för var guldet ska hamna.

Vad händer om domaren är så säker på sina egna ögon att han aldrig konsulterar kamerabilden och det i efterhand visar sig att han sett fel. T ex att han dömt mål, men att kameran visar att bollen aldrig varit över linjen?

Det finns säkert många fler frågor. Så Pelle, innan vi får svar på ovanstående kan vi väl enas om att vi klarar oss utan målkameror ett tag till. Men nog hade det varit intressant att veta om Englands segerboll mot Tyskland i VM-finalen 1966 verkligen var över linjen. I sin helhet. Att min kanon mot Karlstad på Eyravallen 1957 var över hela linjen behövdes ingen kamera för att konstatera. För vad hade en kamera hjälpt då domaren uppenbarligen var gravt synskadad.
Det är möjligt att den händelsen så småningom kommer med som "ÖSK-minne".




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida