torsdag 25 oktober 2007

ÖSK-minne 4 - den förste glidtacklaren

Han var väl ingen lysande försvarspelare fast han lystrade till smeknamnet "Luna". Men han var det här året, 1963, ensam om den, så småningom, helt accepterade försvarskonsten "glidtacklingar". Namnet var Gerhard Andersson och klubben Helsingborgs IF.

När Helsingborg spelade mot ÖSK på Eyravallen en majdag 1963 visade Gerhard till publikens ilska gång på gång sina tämligen nyförvärvade konster. Ilska därför att man tyckte att han sög åt sig bollen på ett både farligt och regelvidrigt sätt. Ilskan bland eyravallspubliken steg till ett crescendo när en till synes enkel kollision mellan Gerhard Andersson och ÖSKs 19-årige Bo Finnhammar resulterade i ett komplicerat benbrott för unge Finnhammar. Naturligtvis var det Gerhard Anderssons unika, nya försvarskonster som fick skulden för det olyckliga resultatet, trots att det inte hände i en glidtacklingssituation.

För Bo finnhammar blev det tvärstopp i en som många förutsåg lysande fotbollskarriär. Han återkom aldrig i ÖSK-tröjan, flyttade till Stockholm och enrollerade sig i Djurgårdens IF. För DIF spelade han totalt under tre, fyra säsonger endast 18 allsvenska matcher.

Bo Finnhammars namn aktualiserades igen i samband med ÖSKs dueller med Licensnämnden 2004. Finnhammar är nämligen en av Svenska Fotbollförbundets revisorer och skulle ha suttit med i den grupp som slutgiltigt avgjorde ÖSKs öde. Bo Finnhammar avsade sig uppdraget eftersom han ansåg sig jävig, trots att det var över 50 år sedan han representerat ÖSK.

Den för Finnhammar så olycksaliga matchen slutade med seger för ÖSK med 2-0 sedan en till vänsteryttern förpassad Arne Lundqvist fick överta Finnhammar högerinnerplats. Lundqvist "hämnades" på Gerhard Andersson & Co på sitt oefterhärmliga sätt genom att helt enkelt leka med och närmast förnedra helsingborgsförsvaret.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida