fredag 26 oktober 2007

Hyfsa debatten om vårdnadsbidraget

Kan inte någon politiker av vilken färg det vara må, stiga fram och hyfsa debatten om vårdnadsbidraget. Jag menar då inte den del av debatten som handlar om det är bra för barnen eller om rättvisa skipas med möjligheten för föräldrar med ytterligare ett altrnativ när det gäller vårdnaden om barnen.

Nej, jag menar den typ av missuppfattning som en förälder redovisade i en insändare i Nerikes Allehanda häromdagen. Hennes, för det var en kvinna, ansåg att om hon själv stannade hemma och tog hand om barnet istället för att utnyttja den kommunala barnomsorgen, så gjorde samhället en vinst på 80.000 kronor per år. Hon hade säkert hört och läst att den kommunala barnomsorgen kostar cirka 120.000 kronor per barn och år (vilket säkert är korrekt). Om hon då inte utnyttjade dagis, utan själv tog hand om vården av sitt barn, så skulle kostnaden för kommunen direkt minska med 120.000 kronor. Ansåg hon. Den minskningen jämförde hon med vårdnadsbidraget på cirka 40.000 kronor och kommer på så sätt fram till den vinst för samhället, hon därmed anser sig generera.

Det måste väl vara politikernas grumliga information som bäddar för en sådan felsyn hos en presumtiv bidragstagare, eller brukare som det så vackert heter nuförtiden.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida