fredag 7 december 2007

Ola Ström och kommissarie Larsen

Hörde Povel Ramels "Kommissarie Larsen, med den stor mustaschen" häromdagen och kom att tänka på Ola Ström, Allehandas politiske redaktör. Men Ola Ström har väl ingen mustasch? Nej, det är mera olikheter de två emellan som jag tänkte på. Men det finns också likheter

"Kommissarie Larsen
med den stora mustaschen
han tänker mycket när han tänker
men han tänker för sakta"

Likheten är att de tänker mycket, olikheten att kommissarie Larsen tänker för sakta men Ola Ström för fort. I annat fall skulle han, Ola alltså, inte argumentera så som han gjorde i sin senaste ledare. Det måste ske med eftertanke, som kommissarie Larsen, och i varje fall om man är politisk redaktör på en seriös tidning som Nerikes Allehanda.

Olas ledare handlade om de senaste rapporterna om löneskillnaderna i Sverige. De skillnader som många ekonomer och samhällsvetare vill skall minska i Sverige. Nu har de ökat igen, vilket Ola Ström tycker är bra.
Det må han väl tycka. Men ni har väl läst hans argument.

Svenska folket vill inte, tror Ola Ström, att IKEA-Kamprad och /eller familjen Rausing, Tetrapak-familjen, ska flytta hem till Sverige och i Sverige redovisa och beskatta sina enorma inkomster. Vad händer då, jo löneskillnaderna ökar. Bort det! Och det vore väl bra, insinuerar Ola Ström, om HM-Persson flyttade utomlands så hans enorma inkomster inte försvårade möjligheterna att minska löneskillnaderna. Om Persson flyttar minskar löneskillnaderna. Vilket skulle göra människorna i Sverige glada.

Har inte Ola Ström uppfattat vilka löneökningar som inte är bra för Sverige? Och som inte svenskar i gemen tycker om. Eller tycker han det är sunt och bra med alla de enormt stora och omfattande bonusprogrammen för företagsledare. Bonusprogram som utlöses även om man totalt misslyckats med att nå bonusgrundande lönsamhetsmål. Finns det ingen kunnig nationalekonom på Allehanda som Ola Ström kan konsultera innan han skriver sina ledare? Vi har också sett att bonusar baserade på falska vinstsiffror delats ut.

Vidare vill Ola Ström ha en lägre beskattning av svenska bolag, trots att den svenska skattesatsen för aktiebolag är närapå den lägsta i den industraliserade världen. Vinsten i svenska aktiebolag beskattas med 28%. Som jämförelse kan nämnas USA:s beskattning på 32% och Irlands på 39%. För att jämföra med två länder som Ola Ström gärna kramar i alla sammanhang.

Ola Ström tycker att den totala beskattningen av svenska bolags vinster, det vill säga både bolagsbeskattningen och skatt på utdelningen till aktieägarna, skall maximeras till 30%. I USA är denna tillsammantagna skattesats 58,5%, i Irland 45,1% och som ett mer närliggande exempel Danmark 50,5%.
Och alltså i Ola Ströms Sverige 30%. Om Ola Ström får råda. Vilket gud förbjude!

Bengt

2 kommentarer:

Klockan 11 december 2007 kl. 00:58 , Blogger Ola sa...

Uppgiftera om bolagsskatter stämmer inte. När Sverige sänkte bolagsskatten till 28 % 1994 var det lågt i ett internationellt perspektiv. Nu har de flesta länder en lägre skattsats, bl a Irland som tar ut 12,5% i skatt (och 10 % för utländska företag).
I Sverige har vi dessutom dubbelbeskattning av AB, Först 28% i bolagsskatt och sedan 30% i kapitalskatt. Vi ligger i skattetoppen tillsammans med Belgien och Danmark!
Ekonomiska klyftor är inget mått på orättvisor eller hur de fattiga har det. Rättvist är den när alla har samma chans, och fattigdom bekämpas bäst när skatterna är balanserade och entreprenörer kan bli (framgångs)rika. Om Peter Forsberg eller en vd har hög lön är för mig en ganska ovidkommande fråga. Min poäng är att se samhället ur de fattigas perspektiv, och vad som är bäst för att de ska kunna komma ur sin fattigdom. Då är det klassisk politik som gäller: bra skola, bra jobbpolitik, bra sjukvård och omsorg etc.
För övrigt har jag rakat av mig min mustasch.

Mvh
Ola Ström
Pol red
Na

 
Klockan 12 december 2007 kl. 00:30 , Blogger Bengt sa...

Du argumenterade för att den totala beskattningen av bolag i Sverige begränsas till 30%. Alltså totalt för bolagsskatt + skatt på utdelning. För dina läsares bedömming borde du talat om vad motsvarande skatteuttag i andra länder är idag. Till exempel i USA 58,5%, i Irland 45,1% och i Danmark 50,5%.

I övrigt tycker jag resonemanget kring HM-Perssons, Kamprads och familjen Rausings påverkan på löneskillnaderna i Sverige var töntigt. Skillnader som ökar p g a nästintill brottsligt höga bonusprogram, som utlöses vare sig man lyckats eller ej, ska man väl klandra. Tror du verkligen på fullt allvar att de som förordar en minskning av löneskillnaderna skulle ha någonting emot att t ex Ingvar Kamprad flyttar hem till Sverige?

Bengt

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida