lördag 8 december 2007

ÖSK-minne 22 - Rolf Zetterlund som fredsmäklare

Det var under Rolf Zetterlund-epoken. Laget gjorde en sommarturné norrut och spelade bland annat en avtalad match mot Matfors. Den ingick i avtalet med målvakten Mats Johansson. Under en matchledig dag besökte laget Lunde, ni vet platsen för de ödesdigra skotten vid Ådalskravallerna. Vid därvarande minnesplats fick laget en guidning i anslutning till de bekanta platserna i dramat.

När guiden fick se att Rolf Zetterlund var med i gänget som tog del av hans berättelse blev det en liten avvikelse från ämnet. Lunde är faktiskt nära Rolfs forna hemtrakter och guiden kände igen honom. Så här berättade guiden:

"Det var vanligt med fejder mellan byarna här uppe förr. Framförallt vid danstillställningar på festplatser och logar blev det ofta bråk och slagsmål med både ungdomar och äldre inblandade. Kunde de närvarande ordningsvakterna inte hantera situationen kallade man inte på polisen utan man ringde efter Rolf Zetterlund. Rolf hade en oerhörd respekt med sig och stor förmåga att få slut på stridigheterna."

Det mesta lär Rolf ha klarat upp genom att tala till rätta, men om det behövdes kunde han ta en och annan bråkmakare i kragen och lyfta ut honom, förklarade guiden. Rolf var oförberedd på den här utvikningen från ämnet, men jag tyckte mig se att han nickade godkännade till beskrivningen. Han kom nog ihåg.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida