onsdag 12 december 2007

ÖSK-minne 23 - ÖSK-radion

Under några år i början av 1990-talet sände "Radio ÖSK" över närradionätet. Vi erbjöds en veckotimma av Örebro Närradioförening och accepterade. Att fylla en timma med fotbollssnack och musik var sannerligen inte så lätt som vi trott, men vi var ett gäng entusiaster som kämpade på och höll ut under ett antal år.

I det entusiastiska sändargänget fanns jag, Gudrun Pettersson på kansliet och Anders Edh. Arbetsfördelningen var så här: Jag planerade programtimman och uppdrog åt Gudrun att per telefon boka de personer vi ville ha med i programmet. Anders Edh med sin radiovana var programledare. Musiklistan valde Micke Nystedt ut. Micke var anställd av Närradioföreningen och lotsade oss ut i etern.

Studion fanns högst uppe under takåsarna i Folket Hus på Järnvägsgatan. En ytterst intim men framförallt varm och syrefattig lokal. Särskilt sommartid. Jag kommer ihåg att spelaren Lasse Zetterlund under en sändning lyckades slumra till och inte var beredd på den fråga som programledare Anders Edh ställde.

Vi fick aldrig någon mätning på hur många som lyssnade på Radio ÖSK, men vi anade nog att det inte var särskilt många. En anledning till den tron var, att när vi till exempel ordnade lyssnartävlingar med fotbollsbiljetter som pris var det oftast samma personer som hörde av sig. Vi började så småningom känna igen den mest trogna lyssnarskaran, men tyckte nog att vårt program var värt en större publik.
Kanske var det fler lyssnare än vi anade.

Vår programidé var att ha ett tema för varje veckosändning. Vi såg till att vi fick ringa upp personer som passade in i det tema vi hade valt. Som exempel kan jag nämna att vi under en sändningtimma speglade den historiska matchen på Eyravallen 1970 då IFK Göteborgs supportrar stormade planen i hundratal i avsikt att få matchen bruten. Vi hade ÖSK-spelare som deltagit i matchen i studion, vi hade telefonintervju med ÖSK-spelaren Janne Mossberg, han som gjorde målet som fick göteborgarna att tappa koncepterna och vi hade telefonkontakt med matchens domare, Sven Jonsson från Hudiksvall.

Det vanligaste temat under fotbollssäsongen var den kommande allsvenska matchen. Vi intervjuade ÖSKs och motståndarlagets tränare. Vad jag kommer ihåg fick vi aldrig någonsin nej från någon tränare att ställa upp. Det var Gudrun Pettersson som alltid fixade till att det fungerade. Hon fick under de här åren prata med åtskilliga fotbollskändisar landet runt och alltid lyckades hon övertyga dom att ställa upp. Tack, Gudrun!

Ett scoop fick vi till, mycket tack vare Gudrun envetna övertalningsarbete. Det var 1990 på hösten, tror jag, som Tommy Svensson överraskande valts till förbundkapten för det svenska fotbollslandslaget. Tommy hade just gjort sin sista match som tränare för norska Tromsö. Jag bad Gudrun söka rätt på Tommy och få till stånd en intervju i Radio ÖSK på kvällen. Hon fick kontakt med Tommy när denne höll på att packa bilen för att återvända hem till Växjö efter avslutat tränaruppdrag. Han skulle bila den långa vägen hem och vid tiden för vår sändning skulle han befinna sig i bilen. Gudrun och Tommy kom överens om ett klockslag, då vi kunde ringa upp honom för en direktsänd intervju i Radio ÖSK. Så blev det och i sändningen avslöjade Tommy att det var den första intervjun han gjorde efter det att han tidigare samma dag tackat ja till förbundskaptenuppdraget.

Vid andra tillfällen hade vi temaintevjuer med Gunnar Nordahl och med Susanne Erlandsson när hon som första kvinna någonsin valdes in i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Vi "var med" när Miroslaw Kubisztal skrev på för ÖSK nere i polska Katovice. Raspet från pennan hördes inte så bra som vi hoppats.

Jobbigaste kontaktdagen hade Gudrun Petterson när temat var en "här är ditt liv"-sändning för Sven Dahlkvist.
Det var en mäktig samling som Gudrun bokade telefontider med; Dalas mamma hemma i Gagnef, lagkamrater från tiden i AIK, bl a Göran Göransson, landslagskamarater som t ex Glenn Hysén som Gudrun fick tag i i Liverpool, där han spelade vid den här tiden och Sveriges meste domare, Erik Fredriksson. Det här programmet sändes när Sven bestämt sig för att lägga 48-orna på hyllan. Det blev i vårt tycke ett mycket bra program med Sven i studion, ovetande om vilka som skulle deltaga.

Slutligen; signaturen till Radio ÖSK gjordes som ett specialuppdrag av Sören & Anders, Bert och Sune-författarna. Samtliga program bandades och finns förhoppningsvis lagrade på säker plats.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida