fredag 2 maj 2008

Ett kumlafall för diskrimenteringsombudsmannen

Mer Blaskan. Så här stod det en gång i tiden på Blaskans insändarsida. Det var en insändare från signaturen "Oppkumling"

" Jag var åsyna vittne till ett olustigt fall av rasdiskiminering i Kumla.Jag såg matchen mellan IFK Kumla B och IFK Hallsberg B. Där blev Kumlas högerytter Arne Carlsson flera gånger kallad "Niggern". Från Kumla lagledarbänk hördes tillrop som "jobba hårdare Niggern" och "Niggern är lat idag". Jag talade med lagledningen om detta och de försvarade sig med att Arne Carlsson inte är färgad utan tillhör den vita rasen. " Du ser väl för f-n att han inte är neger" Jag har dock anmält fallet till DO (Diskrimineringsombudsmannen) "

Blaskan kommenterade detta inlägg så här

" Det lär nog inte hjälpa lagledningen i Kumla att komma undan DO:s dom. Det hjälper nog inte med förklaringen att " han inte är någon riktig neger". Däremot vet nog DO att Arne Carlsson är vithårig och att han säkert lider av sådana tillmälen som kom från lagledarbänken. Så får man inte buckla till en människa"

Sedan kom så småningom DO:s dom på Oppkumlings anmälan:

DO uppmanar IFK Kumla att vid vite med omgående verkan upphöra att kalla spelaren Arne Carlsson för "Niggern". Vitet är satt till 500:-.DO föreslår föreslår istället att lagledningen lär Carlsson att lystra till namnet "Kritan" eller "Vittling".

I nästa nummer av Blaskan kunde i en liten notis läsas:

"IFK Kumla har dömts att betala ett vite av 500:- . Vid en seriematch mellan IFK Kumla och Bångbro har en spelare i laget, Rune "Buckla" Carlsson, blivit så glad när lagkamraten Arne Carlsson gjorde mål att han ropade "Vackert, Niggern!" DO tog ingen hänsyn till att Rune Carlsson och Arne Carlsson är bröder och att de alltid tilltalar varandra med Buckla respektive Niggern"

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida