fredag 16 maj 2008

Idrottslivet i Kumla 1945-1950/ del 4

Även om Örebro SK tidigt var mitt favoritlag i fotboll såg jag många av IFK Kumlas matcher på bandybanan som låg mellan fotbollsplanen och skogen som fanns mellan idrottsplatsen och Solhemsgatan. En bollsäker back kallades för "August" men jag har aldrig hört hans riktiga namn. Stjärnor i laget var Stig "Osten" Pettersson och Bruno Karlsson. På målvaktsposten alternerade Harry "Via-Harry" Andersson och Kjellstedt. Stig Pettersson och Bruno Karlsson prövade så småningom på allsvensk bandy i Örebro SK. Vid den tiden hade Bruno bytt namn till Frändå och Stig fått övermäktig konkurrens av brorsan Åke. Åke, som stavade sitt efternamn Pätherzon, blev till och med svensk mästare i ÖSK. En tredje broder i den framgångrika idrottsfamiljen Pettersson, Hans , med artistnamnet "Lill-Osten" satsade på fotbollen och blev allsvensk målvakt i Degerfors.

En annan framgångrik idrottsfamilj i Kumla utgjordes av "Murar-Brors" grabbar: Linus, Garvis, Kvisten och Chimbo med efternamnet Johansson och dopnamnen i tur och ordning Gunnar, Åke, Ingemar och Olle. Fotboll spelade alla fyra men på olika nivåer.Framgångsrikast i den grenen var Garvis och Kvisten. Linus´och Chimbos favoritsporter var boxning, en gren som också Ingemar prövade på. Ingemar lade dock av den disciplinen sedan han vid en gala i Folket Hus knockats efter en rond som inte varade längre än den tid tar för en normaltränad man att räta ut högerarmen. Bäste boxaren i familjen var nog lillebror Gunnar, som jag till och med tror blev mellansvensk mästare eller nåt liknande. Chimbo beskrevs ofta i pressen som slugger. Garvis spelad under många år i IFK Kumla A-lag i fotboll. Hans andrasport var brottning.

Familjerna Pettersson och Johansson får anses var Kumlas framgångrikaste idrottsfamiljer någonsin. Petterssons mest framgångrik och Johanssons mest all round

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida