tisdag 10 juni 2008

Gjorde den svenska domartrion rätt bedömning?

Om den svenska domartrion med Peter Fröjdfeldt i spetsen gjorde rätt som godkände Hollands första mål på Italien så är de tre värda det allra högsta betyg. För ett svårare bedömningsfall än det Peter och hans medhjälpare ställdes inför är svårt att finna. Men det verkar inte som om den uppkomna situationen finns förutsedd i regelskrivningarna, så jag undrar om det någonsin kommer att klargöras om den svenska domartrion gjorde rätt eller fel.

Frågan är, som alla någorlunda initierade vet vid det här laget, om en spelare som av en eller annan anledning befinner sig utanför de linjer som begänsar spelytan, bakom målet till exempel, skall räknas som varande på spelplanen. Offside-regeln säger att det måste finnas två spelare mellan bollmottagaren och målet då passningen levereras. I det aktuella fallet befann sig bara en intaliensk spelare, målvakten, mellan målskyten van Nistelroy och målet. Men de svenska domarna hittade en andra iteliensk spelare som behövdes för att off side inte skulle föreligga. Den spelaren befann sig liggande på rygg utanför spelplanen efter en duell med en holländsk spelare. I tankarna och kanske enligt regelboken "flyttade den svenska domartrion in den spelaren på planen" för att upphäva offside-läge. Är det någon som någon gång tidigare upplevt en sådan situation och där domarbedömningen blivit densamma? Jag har det inte.

I efterhandssnacket har det sagts att det i regelboken står att det inte ska vara möjligt för till exempel en försvarsspelare att kliva utanför linjerna för att inte räknas som en av de två som ska finnas för att offside inte ska föreligga. En medveten handling alltså för att sätta reglerna ur spel. Men det var sannerligen ingen medveten handling av den italienske spelaren att han hamnade utanför spelplanen. Så var det rätt av den svenske assisterande domaren att "flytta in spelaren på planen" och genom det skapa förutsättningar för att godkänna det holländska målet? Jag skulle vilje se den regeltext som vägledde domaren i den uppkomna situationen.

Nu gjorde den holländska lagmaskinen ytterligare två mål och all tänkbar rättvisa skipades. Men vad hade följderna blivit om det omdiskuterade målet av van Nistelroy blivit matchens enda?

2 kommentarer:

Klockan 11 juni 2008 kl. 00:46 , Blogger gubben i månen sa...

Du har ett fel i din beskrivning!
Den spelare som låg utanför planen krockade med och blev utknuffad av sin egen målvakt.
För mig är det kristallklart att domaren gjorde helt rätt!

 
Klockan 11 juni 2008 kl. 03:19 , Blogger Bengt sa...

Och hur tolkar du offside-reglen i den aktuella situationen. Den som säger att det ska vara två motståndare mellan bollmottagaren och målet. Det var helt klart bara e n spelare mellan van Nistelroy och målet, nämligen målvakten.

Vem som knuffade vem i den situationen där den italienske backen hamnade utanför planen har, vad jag förstår, ingen betydelse.

Har du förresten någon gång upplevt en liknande situation?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida