söndag 28 september 2008

Divan Allbäck

Jag kan inte vara ensam om att genom intervjuer och reportage bibringats uppfattningen att f d landslagsspelaren Marcus Allbäck är en hyvens, rejäl och ödmjuk lirare som nu kommit tillbaka till svensk fotboll. Synd bara att den positiva bilden slogs i spillror efter hans uppträdande under och efter matchen i Superettan mellan Örgryte och Häcken. Som ni kanske läst i blaskorna fick den onde Allbäck rött kort, d v s han visades med all rätt ut från planen och in i omklädningsrummet.



Aldrig trodde jag att jag skulle få se ett sådant divabeteenden av Allbäck.. Så här gick det till när han fick sina två gula kort, båda förseelserna i den andra halvleken. Först en s k strategisk "snarskank" ( som vi säger i Närke) på en bortflyende häckenspelare. Sådant fuffens accepteras eftersom det ger en varning som närmast hedrar spelaren. Han tar det personliga straffet för lagets bästa. En spelare som på det sättet offrat sig för laget aktar sig därefter noga att inte åsamka sig själv ytterligare straff, som i så fall inte längre enbart blir ett personligt straff utan ett straff för hela laget eftersom det betyder utvisning. Men det var nu som herr Allbäck visade sitt kanske riktiga jag. Han var inte ett uns varken hyvens, rejäl eller ödmjuk utan enbart korkad när han med våldsam kraft mejade ner en häckenback i närheten av motståndarnas hörnflagga. Alltså i en för Örgryte fullständigt ofarlig situation. Överfallet var av den arten att domaren i varje fall måste ha funderat över om det inte motiverade ett rött kort direkt istället för ett andra gult. I vilket fall som helst blev Allbäck utvisad. Naturligtvis borde Allbäck i det läget med skammens rodnad på kinderna skyndsamt ha försvunnit från planen. Men icke! Skall man kritisera domaren för något i den situationen är att han tillät att Allbäck i en mycket lång sekvens fick snacka med assisterande domaren om domslutet för att sedan demonstrativt långsamt förflytta sig över hela planen till omklädningsrummet. Hade det funnits stöd i reglerna hade det varit motiverat med étt tredje gult kort för öisaren för den demonstrationen.

Eftersom en så stor spelare som Allbäck naturligtvis fick chansen att ge sin syn på matchen och utvisningen i media kunde han ha gett oss tillbaka den forna, positiva bilden av sin person genom att erkänna sitt korkade uppträdande. När han inte tog den chansen utan kom med förnedrande kritik av domaren och hur felaktig utvisningen var, har Allbäck, tills han visat motsatsen, förverkat rätten att anses vara varken hyvens, rejäl eller ödmjuk. Han framstod i den TV-sända matchen enbart som ett korkat ego.

Till saken hör att domaren, Antti Kanerva, gjorde en alldeles utmärkt insats. Han fick också mycket beröm att TV-kommentatorerna med experten Pontus Kåmark i spetsen.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida