tisdag 30 september 2008

Professorn om "överklassvänsterns feminister"

Ingen mindre än högerhöken Bert Ståhlhammar, professor emeritus, skriver dagens ledare i Nerikes Allehanda. I sin ledare är han definitivt ute på hal is eftersom han har synpunkter på en reform - kristdemokraternas vårdnadsbidrag - vars konstruktion han helt missuppfattat. Han inleder med att påstå att det är "överklassvänsterns feminister" som är så emot iden med vårdnadsbidrag att det framkallar "hysteriska reaktioner" hos desamma. Sedan fortsätter han

Folkpartiets Birgitta Ohlsson går i spetsen för det liberala upproret mot denna valfrihetsreform. Försvinner detta monster på feministernas himmel så blir det väl som förra gången tårtkalas bland fp-kvinnorna.

Jag vill, trots att jag inte är säker, tro att "monstret" är vårdnadsbidraget och inte Birgitta Ohlsson. Han är ju ändå professor emeritus. Sedan kommer den analytiska kullerbytta som visar att han inte läst in sig på ämnet "vårdnadsbidraget"

Det är klart, tjänar man själv 70.000 i månaden så är ju 3000 ingenting att bry sig om. Men för den som tjänar 17.000 före skatt kan faktiskt också 3000 ge litet guldkant på tillvaron.

Kristdemokraternas tanke med vårdnadsbidraget är att det ska ge föräldrar ett alternativ till dagis när det gäller vårdnaden av eget barn. Ursprungligen talade man om att bidraget skulle göra det möjligt för en av föräldrarna att stanna hemma med barnet och för det få en ersättning av 3000 månaden. Nu har förutsättningarna ändrats såtillvida att den enda prestation man behöver göra är att i n t e utnyttja kommunalt dagis. Båda föräldrarna kan fortsätta att förvärvsarbeta bara man ordnar med barnomsorgen utan kommunens inblandning. Professor emeritus Ståhlhammar antar att denna alternativa barnomsorg inte innebär någon kostnad och att därmed vårdnadsbidraget på 3000 netto utgör ett tillskott hushållkassan. Vore det så är de 3000 kronorna naturligtvis mer välkomna som tillskott till hushållskassan för den med 17.000 i månadsinkomst. Men vem är det Ståhlhammar tror ska sköta baromsorgen utan ersättningskrav? Morföräldrar? Farföräldrar? Pensionärsparet i grannhuset? Någon pensionerad professor emeritus?

Om vi bara ser ekonomiskt på det hela kan jag tänka mig en situation då en familj har ekonomisk reveny av vårdnadsbidraget, nämligen en familj som har så stora inkomster att de redan före vårdnadsbidragets tid ordnat sin barnomsorg med hjälp av anställd avlönad barnvårdare. För denna familj är naturligtvis de 3000 ett klart nettotillskott till hushållskassan.

För övrigt tycker jag tillståndet "hysteriska reaktioner" passar bra in på professor emeritus Stålhammars ledare i dagens Allehanda. Men han kan nog lite hedras ändå, professorn, för i rättvisans namn slår han vilt åt alla håll. Han ger till exempel alliansregeringen följande betyg "Men a-kassersättningen har sänkts med 50 kronor. Alltid något!"



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida