torsdag 2 oktober 2008

Penningtillskottet var ett lån

Läser i SPORTBLADET att det jublas i Helsingborgs IF. Inte framförallt för segern över MalmöFF i skånederbyt utan för ett postivt ekonomiskt resultat som innebär att man snart amorterat färdigt på de lån på sammanlagt 59 miljoner kronor som man fick av sin bank och av kommunen för att inte helt gå överstyr i början på 2000-talet. Men det var ju inga lån, sas det när klubben skulle flyttas ner i serisystemet, utan en form av penningtillskott som ingen redovisningkunnig ekonom visste namnet på. Vad kallar man i en balansräkning ett lån som till sin karaktär är ett lån men som bara behöver betalas tillbaka " om man kan". "Villkorat lån" benämndes det, men var i en klubbs balansräkning får en sådan post sin plats?

Jag vet inte hur stort negativt kapital som Helsingborgs IF hade då "lånen" beviljades, men allt talar för att det var åtskilliga miljoner. Ett underskott som Tallinger & Co i Svenska Fotbollförbundet med rymligt samvete och stort siffertrolleri lyckats förvandla till ett pluskapital. Enligt alla konstens ekonomiska regler kan inte ett lån förbättra det egna kapitalet med en enda krona. Men Tallinger & Co, inklusive Lars-Åke Lagrell, ville till varje pris rädda kvar legendariska Helsinborgs IF i Allsvenskan och godkände att lånet inte var ett lån utan en gåva, som kunde lämnas tillbaka om HIF hade lusten och viljan. Men nu har klubben genom goda ekonomiska resultat under flera år amorterat på lånen, som inte var några lån, och därmed bevisat att det verkligen var lån och inga gåvor. När paret Tallinger-Lagrell vill trolla har de flera ess i ärmen.

Tallinger har förresten en dagsfärsk duell med Lungskile SK. Lagets tränare lär nämligen ha pratat i sin mobil under en match då han var avstängd av disciplinära skäl och Tallinger har på tränarens gester kunnat utläsa att samtalet gick till någon på bänken, vilket är förbjudet. Tränaren är därför avstängd i ytterligare två matcher, vilket kan vara förödande för klubben i slutfasen av Allsvenskan. Det må vara hur det vill med det där mobilsamtalet men jag fäste mig vad Tallinger säger i en intervju. "Vi är helt fristående från Svenska Fotbollförbundet och påverkas inte i våra beslut". Som när Lars-Åke Lagrell for runt som en skottspole för att leta experter med den rätta åsikten då ÖSK fick nådastöten

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida