måndag 24 augusti 2009

Benkes stora ÖSK-hjärta

Jag vet inte om regeln som säger att en fotbollsspelare måste vara medlem i den klubb han spelar fortfarande gäller. Det vill säga att han ska ha betalt medlemsavgiften och fått sitt medlemskort som bevis. Så var nämligen regeln 1987 då Bengt-Erik Gårdefors enrollerades i ÖSK.

Bengt-Erik Gårdefors? Jo, när Rolf Zetterlund tog över tränaransvaret på ÖSK-skutan, som då var på gränsen till haveri, insåg han direkt att nytillskott krävdes. Med god kännedom om spelarmarknaden i Stockholm plockade han genast med sig just Bengt-Erik Gårdefors på sina resor mellan huvudstaden och Örebro. Bengt-Erik, eller "Benke", var en produkt av Brommapojkarnas berömvärda ungdomsverksamhet, men var vid den tiden utlånad till klubb på lägre nivå. Han nappade direkt på Rolfs och ÖSKs locktoner. Det är nu vi kommer till det här med villkoret att vara medlem i den klubb man vill representera. När Benkes personnummer matades in i medlemsregistret på ÖSK-kansliet visade det sig att hans namn redan fanns där. Och hade funnits där i många år. Han hade nämligen sedan många år tillbaka haft ÖSK som sin favoritklubb och som en självklar konsekvens av detta valt att bli medlem i klubben. En stockholmsgrabb med ÖSK som favoritklubb? Inte så märkligt som det låter eftersom han föddes i Pershyttan utanför Nora. Då föddes samtidigt, skulle det komma att visa sig, en lirare med stort ÖSK-hjärta.

Så hamnade till slut Bengt-Erik Gårdefors som spelare i klubben i hans hjärta. "Benke" tillsammans med västeråsaren Tomas Karlén kom att bilda en anfallsduo som, vill jag påstå, gav ÖSK statusen åter som en klubb att räkna med . Det kom så småningom fler nyförvärv men det var Benke och Tomas som angav tonen och klubben ny självkänsla.

Åren 1987 och 1988 spelade Bengt-Erik Gårdefors 52 seriematcher för ÖSK och han gjorde imponerande 21 mål, många av dessa avgörande för ÖSKs serieseger och uppflyttning till Allsvenskan 1988.

Det finns alla skäl för ÖSK att aldrig glömma Bengt-Erik "Benke" Gårdefors. Och "Benke" glömmer sannolikt aldrig åren i ÖSK



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida