söndag 16 augusti 2009

Sätt press på Häcken, BP och Trelleborg!

Föreningen Svensk Elitfotbolls nye ordförande Bo Johansson, med rötterna i Borås och IF Elfsborg, vill snarast banta Allsvenskan till dussinet lag. Detta som ett led att öka publikintresset, som dock är i stigande jämfört med förra året. En bantning med fyra lag samtidigt som två nya lag, från Superettan, ska beredas plats måste hela sex lag flyttas ner anpassningsåret.

Om årets Allsvenska skulle ha varit ett sådant anpassningsår för att genomföra bantningen skulle, med nuvarande tabellställning, samtliga de fem publiksvagaste klubbarna finnas kvar i Bo Johansson 12-lagsallsvenska. Ingen bra lösning uppenbarligen. En liknande radikal bantning av antalet lag genomfördes i början av 1990-talet och slutade i ett präktigt publikmässigt fiasko.

Sätt istället press på klubbar som BK Häcken, Brommapojkarna och Trelleborg att ägna mer tid och kraft åt att marknadsföra en så i grunden lättsåld produkt som Allsvenskan. Men hur lättsåld den än är säljer den sig inte själv. Precis som Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet kräver sund ekonomi för bibehållen allsvensk status ska man inte låta klubbar som nonchalerar marknadsföringsarbetet för sina evenemang få vara kvar i "finrummet", som Allsvenskan understundom kallas.

De låga publiksiffror som de tre nämnda klubbarna, Häcken, Brommapojkarna och Trelleborg, samlar på sina resp. hemmaarenor är en styggelse. Det hjälper inte med sportsligt bra resultat om framgångarna inte utnyttjas i marknadsföringsarbetet. Skulle t ex tro att BK Häcken tjänar så bra med flis på jätteturneringen Gothia Cup att man för sin ekonomi inte är nämnvärt beroende av publikintäkter. Men ett sådant tänkande bör Bo Johansson och Svensk Elitfotboll sätta p för.

Till sist litet publikfakta. Efter 18 omgångar (av 30) är det allsvenska publiknitteet 8.220 per match. Slutsnittet förra säsongen blev 7787 per match. En liten ökning alltså. Snittet för de sex publiksvagaste klubbarna är följande:

5.652 Gais
5.637 Halmstad BK
4.757 Gefle IF
3.616 Häcken
3.270 Trelleborg
3.055 Brommapojkarna

Samtliga dessa lag, utom Gais, skulle få vara med i Bo Johanssons 12-lagsallsvenska om nuvarande placeringar i Allsvenskan var kvalificerande. ÖSKs publiksnitt är 8.428, alltså över det allsvenska snittet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida