onsdag 2 september 2009

Det bästa ÖSK-spelet på 14 år

Den 13 augusti 1995 spelade ÖSK mot Malmö FF på det som då hette Eyravallen. Det var i den femtonde omgången, av 26, och Malmö FF hade inför matchen spelat ihop 23 poäng mot ÖSKs 18. MFF hade dessutom bara släppt in 11 bakängesmål på de 14 tidigare matcherna. 4545 hade kommit till "Vallen" för att se matchen.

Varför påminner jag nu om den här matchen för ganska exakt 14 år sedan? Jo, för att få en jämförelse med den match som ÖSK spelade i måndags mot Gefle IF. Jag såg att ÖSKs lagledare Arvi Taaler i en tidningsintervju betraktade Gefle-matchen som " en av de bästa ÖSK spelat på mången god dag". Och Arvi vet vad han talar om. Jag vill precisera "på mången god dag" till "14 år och 352 dagar". Jag kan nämligen inte påminna mig att ÖSK spelmässigt varit lyckosammare och mer framgångsrik sedan den minnesvärda augustidagen 1995 då Malmö FF besegrades med - 5-0 (!). Någon som har en annan match att minnas?
Så här föll målen då:

1-0 Mattias Jonsson
2-0 Miroslaw Kubisztal
3-0 Mattias Jonsson
4-0 Miroslaw Kubisztal
5-0 Miroslaw Kubisztal


MFF-spelare som säkerligen vill glömma den överhalning som ÖSK bjöd på är till exempel målvakten Jonnie Fedel, nu fortfarande aktive Daniel Andersson, Canal+-experten Jens Fjellström, Robert Prytz och alla de superba försvarare som ditintills bara släppt in 11 mål. Vilket alltså inte succéduon Mattias Jonsson och Miroslaw Kubisztal lät sig skrämmas av.

Inför nästa ÖSK-match - Bajen borta - bör du som läser detta betänka att succématchen den 13 augusti 1995 följdes av en fiaskomatch mot IFK Göteborg, en match som Blåvitt vann med 3-1.

Gör själv en jämförelse- spelare för spelare - mellan laget som slog Malmö FF med 5-0 för fjorton år sedan och laget som körde över Gefle IF i måndags.

Anders Karlsson/ John Alvbåge
Magnus Sköldmark/ Glen Holgersson
Thomas Andersson/ Mikael Almebäck
Magnus Karlsson/ Magnus Wikström
Tommy Ståhl/Samuel Wowoah
Mikael Steen/ Marcus Astwald
Lars Zetterlund/ Fredrik Nordback
Hlynur Stefansson/Nordin Gerzic
Niclas Rasck/ Alejandro Bendoya
Mattias Jonsson/ Roni Porokara
Miroslaw Kubisztal/ Adriano

Fem 1:or, ett X och fem 2:or kommer jag fram till. Men någon motsvarighet till anfallsduon Jonsson/Kubisztal har inte dagens ÖSK-lag.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida