fredag 11 september 2009

Sverige måste vinna mot Danmark

Det står nu i det närmaste helt klart att bara en seger i bortamatchen mot Danmark kan ge Sverige den andraplats i Grupp 1 som leder till en förnyad chans att nå slutspelet i Syndafrika nästa sommar. Ett oavgjort resultat kommer inte att räcka eftersom Portugal med två hemmamatcher kvar kommer att spela till sig en målskillnad som Sverige inte kommer att kunna matcha.

De här matcherna av betydelse för den slutliga tabellställningen återstår att spela:

Danmark-Sverige
Portugal-Ungern
Portugal-Malta
Sverige-Albanien
Danmark-Ungern

Naturligtvis kommer inte Portugal att missa den chans till VM-slutspel som två segrar på hemmaplan innebär. Matchen mot Malta kan också komma att innebära en stor förbättring av målskillnaden. Portugal kommer alltså att sluta på 19 poäng och med en förbättrad målskillnad, som idag är 5 plusmål.

Om Sverige och Danmark spelar oavgjort och i övrigt vinner hemmamatcherna mot repektive Albanien och Ungern, kommer Danmark att vinna gruppen och en direktplats till VM med 22 poäng. Sverige slutar på samma poäng som Portugal, men, sannolikt, sämre målskillnad.

Sluttabellen i grupp 1 kommer därmed att få följande utseende:
1. Danmark
2. Portugal
3. Sverige

Om Sverige däremot vinner mot Danmark, förslagsvis med uddamålet, kommer Danmark ändå med stor sannolikhet vinna gruppen och direktplatsen på bättre målskillnad än Sverige.

Innan ni läser vidare föreslår jag att ni letar upp den blogg som jag skrev dagarna efter Sveriges förlustmatch mot Danmark på Råsunda. ( datum för bloggen 8 juni -09) Jag försökte i den bloggen bevisa hur oerhört viktigt det varit med 1 vunnen svensjkpoäng i den matchen. När matchen närmade sig slutet och en svensk seger inte längre var möjlig, var det ingen i kommentatorbås och expertvrår som ens antydde att ett kvitteringsmål var viktigt. Till yttermera visso verkade inte ens spelarna på planen inse vikten av att forscera in en kvitteringsboll. Inte så konstigt kanske, eftersom alla experter och kanske också lagledningen, enat sig om att bara en seger mot Danmark kunde leda till VM.

Om det kvitteringsmålet kommit till hade dagsläget i tabellen varit detta:

1. Danmark 16 poäng
2. Sverige 16 poäng
3. Portugal 13 poäng

Jag har, som alla märker, räknat bort Ungern i min analys. Vilket kanske är dumt eftersom Ungern har en chans att ta sig VM av egen kraft. I varje fall via ytterligare en kvalmatch.

Jag har hela tiden, efter den sorgliga förlustmatchen mot Danmark på Råsunda tippat att Sverige skulle vinna de avslutande fyra matcherna och på detta sätt behålla VM-chansen. Jag håller fast vid det tipset men slirar en aning i tron efter att ha sett den mediokra insatsen mot Malta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida