lördag 10 april 2010

Sofia Larsen vs Anders Borg

Jag har granskat en insändare publicerad i Nerikes Allehanda i går fredag. Bakom insändaren står några välkända lokala politiker med centerpartisten Sofia Larsen i spetsen. Insändarens rubrik är


En månadslön extra
Regeringens politik har gett mest till dem med låga inkomster.

Det fina är att det i samma tidning och samma dag finns redovisat regeringens egen uppfattning om hur politiken slagit i olika inkomstgrupper. Den artikeln har fått följande rubrik.


Medel- och högavlönade mest gynnade av regeringens politik.
"Regeringens politik", som båda inlagorna handlar om, är det s k jobbskatteavdraget och hur detta avdrag slår i olika inkomstgrupper. Det är ingen annan än landets finansminister, Anders Borg, som i artikeln för regeringens talan.

Sofia Larsen & Co påstår redan i insändarens rubrik att Regeringens politik har gett mest till dom med låga inkomster. På det kontrar finansministern - också redan i rubriken - att "Medel- och högavlönade mest gynnade av regeringens politik". Något säger mig att finansministerns uppgift är den mest korrekta eftersom skattelättnaden för en person med en årsinkomst på 100.000 kronor är runt 6.500 kronor medan en person med en årsinkomst på 500.000 kronor får runt 14.500 mer i lönekuveret p g a jobbskatteavdraget. Detta förhållande bevisar, enligt Sofia Larsen & Co, att "den disponibla inkomsten har ökat dubbelt å mycket för dem med lägst inkomster jämfört med dem som tjänar allra mest". I Sofia Larsens värld är 6.500 kronor dubbelt så mycket som 14.500 kronor. Och Oskar Öholm, Johan Pehrson och Lars-Axel Nordell håller med. Vad hjälper det då att finansministern frankt och öppet påstår att "gruppen med inkomster på 50.000 kronor i månaden och mer har gynnats mer än alla andra grupper"







0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida