lördag 3 april 2010

En kunglig drill i Gränna

Örebro har ett antal nordiska vänorter, bland annat danska Kolding. Om Örebro skulle behöva en svensk vänort så vet jag att skånska Helsingborg inte på något vis skulle var aktuell. På 1990-talet bestal Helsingborg oss på våra bästa fotbollsspelare - Furst-Jonsson- Powell. Visserligen betalade man en struntsumma för trion, en struntsumma som man för övrig, skulle det visa sig senare, inte förfogade över.


Nu har de ansvariga i "Sundets pärla" som man så missvisande kallar sin stad, beslutat att konkurrera med Örebro om firandet av det 200-åriga kungajubiléet. Som ni vet ska vi örebroare fira att det var i Örebro som fransosen Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges konung år 1810. Nu har de skorrande blekansiktena vid "Sundets pärla" kommit på att denne fransman visserligen valdes till regent i Örebro, men det var i Helsingborg han landsteg och välkomnades till sitt nya hemland. Denna landstigning, som konsekvent nog inföll innan valet i Örebro, ska nu firas med en pompa och ståt som vida överträffar kraftansträngningarna och pengaslöseriet i Örebro. Kungafamiljen, den nuvarande svenska, verkar också sätta större vikt vid firandet av landstigningen i Helsingborg än kröningen i Örebro eftersom man större man- och kvinngrant deltar i firandet på skånsk mark än på närkesslätten. I varje fall som det basuneras ut från skånska medier.

Jean Baptiste landsteg alltså i Helsingborg 1810. Vad säger att han inte på färden norrut genom Sverige stannade till vid litet olika platser, som nu också anser sig ha jubileumanledningar. Det var t ex det här året som det första spadtaget till Göta Kanal togs. Var det månne Jean Baptiste som tog detta första spadtag någonstans i Motalatrakten? Och han kanske "slog en drill" i Gränna, så det kanske finns någon allmän inrättning där som kräver jubiléumsarrangemang. Klart är att inte bara Örebro kommer att fira Bernadotte-ättens intåg i svenska kungahistorien.

Och, som sagt, Örebro och Helsingborg kommer aldrig att bli vänorter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida