torsdag 1 april 2010

Reservskämtet i Nerikes Allehanda

Tycker du att årets aprilskämt i Nerikes Allehanda var ovanligt fantasilöst och illa genomarbetat? I så fall är du inte ensam om den åsikten. Men i rättvisans namn ska alla veta att Allehanda haft väldig otur med årets skämt. Så här ligger det nämligen till:

I vanligt ordning samlades tidningens skämtartrojka- Bergensten, Ströman, Uddling- redan i mitten av februari för att spåna kring årets aprilskämt. Man spånade, valde och vrakade. Bland annat spolade man i ett tidigt skede det skämt som idag publicerats. Jag hoppas du som läser det här förstått att "nyheten" om en Daniels Westling-staty i Brickebacken är just ett skämt. Den enda skillnaden mellan det publicerade och det ursprungliga förslaget är att man initialt beslutat att "konstnären" skulle vara snidaren som gjort Kronblom-statyn, Sören Niklasson från Hova. Det förslaget spolades eftersom Niklasson bara arbetar i trä. Dessutom skulle nog Westling bli alltför lik Kronblom om Niklasson fick fria händer med sin motorsåg.

Nej , det var ett helt annat förslag som till slut vann hela trojkans gillande. Man fastnade för att lura läsarna med den smått bisarra nyheten att regeringen på initiativ av justitieministern Beatrice Ask beslutat att på allvar ta itu med landets alla sexköpare. Det skulle bland annat ske genom att delge misstänkta sexköpare misstankarna skriftligen. Så sker redan idag, så för att det skulle bli ett bra aprilskämt bestämde de tre - Bergensten, Ströman och Uddling- att delgivningen skulle distribueras i grällt färgade kuvert. Förslagvis bussgredelina. Ett uttalande av Beatrice Ask, där hon motiverar åtgärden, skulle komplettera nyheten. Det gredelina kuveret skulle uppmärksamma alla, postanställda, grannar och andra, vilka som var misstänkta sexköpare och var dessa bodde. En modern skampåle i gräll färg.

De tre i trojkan hade gjort sitt val och log så smått i mjugg när de tänkte på hur läsarna skulle reagera på "nyheten".

Deras kreativa och fantasifulla arbete saboterades dock genom att Beatrice Ask tog sig orådet före att offentliggöra "skämtet" innan tiden var inne - det vill säga före 1 april.

Så det fick duga med Westling-statyn i Brickebacken.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida