måndag 13 februari 2012

Från gärsgårdsytter till guldmålvakt

Nu kan fotbollssagan "Ulf Blomberg" skrivas klar. De fakta jag saknade har jag nu fått av Tommy Wahlsten, redaktör på SFS-Bolletinen, medlemstidning för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker.

Som 16-åring spelade Ulf i Kvarntorps A-lag i den närkingska gärsgårdsserien- som vänsterytter.
Som 27-åring ingick han i stjärnspäckade Åtvidabergs allsvenska guldlag - som målvakt. Den bedriften upprepade han och ÅFF ytterligare ett år.

Ulf Blomberg föddes på BB i Örebro 1944, men familjen bodde några mil söder om stan, i Kvarntorp. Det var i Kvarntorps numera sedan många år tillbaka nedlagda fotbollslag som han startade den karriär som skulle få ett så krokigt- men framgångsrikt - förlopp. Kanske var det Benny, grabben i granngården, som fick Ulf att ägna sig år fotboll. Eller kanske den något äldre Åke som bodde ytterligare några hus bort och som spelade i A-laget. Benny med efternamnet Lennartsson nådde så småningom stora framgångar som fotbolls- och bandyspelare i Örebro Sportklubb och ännu större framgångar som tränare och fotbollsanalytiker. Åke med efternamnet Granath förblev också han fotbollen trogen som framgångsrik och aktad fotbollsledare i framförallt Örebro SK.

Ulf fick alltså chansen redan som 16-åring i Kvarntorps A-lag. Han blev dock aldrig lagkamrat med Benny Lennartsson, som året innan värvats till Örebro Sportklubb, där han för övrigt gjorde debut som 18-åring. I den debutmatchen vann ÖSK mot Sifhälla med 1-0.

1961, året efter Ulfs A-lagsdebut i Kvarntorp, flyttade familjen Blomberg till Borlänge, där Ulf enrollerades i IK Brage. I en juniormatch med Brage fick Ulf hoppa in som ersättare för en målvakt som skadats. Och i den stunden startade den karriär som skulle leda till allsvenskt guld i Åtvidaberg, dit Ulf värvades efter uppmärksammade insatser i IK Brages div.2-lag.

Jag har intill nu undrat varför guldmålvakten Ulf Blomberg, uppväxt i skuggan av skifferberget i Kvarntorp två mil söder om Örebro, aldrig var aktuell för Örebro SK. Svaret är att han flyttade till Borlänge innan hans talanger som målvakt uppmärksammats och att ÖSK vid den tiden hade en målvakt som inte gick av för hackor - Sven-Gunnar Larsson. Ändå sägs det att ÖSK-tränaren Lennart Samuelsson, hade Ulf Blomberg på sin önskelista.

Därmed får vi anse att fotbollssagan "Ulf Blomberg" är berättad och klar. Om nu inte Ulf Blomberg själv har någonting att tillkägga. Jo, en sak till; det sägs att Ulf Blomberg fortfarande har kvar sitt närkingska idiom. Det påstår i varje fall Tommy Wahlsten, redaktören för SFS-Bolletinen, sverigebäst på fotbollsstatistik.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida