fredag 25 maj 2012

Genidraget 1951

Kom att tänka på det allsvenska året 1950, ja 1950-51 för att vara korrekt. Allsvenskan spelades höst/vår på den tiden, 12 matcher på hösten och 12 matcher på våren efter vinteruppehåll på 5-6 månader. ÖSK var nykomlingar efter att i kamp med framförallt Surahammar ha vunnit div.2.

Nykomlingarna, med ny tränare, startade på ett sätt som påminner om situation i år, 62 år senare.
Den nye tränaren hette Per "Pära" Kaufeldt, en legendar som spelare i AIK och landslaget. Han kunde konstatera att efter höstens 12 omgångar hade ÖSK spelat till sig 4 futtiga poäng. Känns poängtalet igen? "Päras" stora huvudvärk var att försvaret var som ett soll, nästan tre insläppta per match. När Allsvenskan startade om på våren - borta mot Gais för övrigt - hade han ännu inte realiserat den idé han gått och grunnat på under vinteruppehållet. Den idé som skulle komma att bli succé inte bara för ÖSK utan för svensk landslagsfotboll;  den mediokre anfallaren Orvar Bergmark omskolades till back. Orvars premiärmatch som back var hemmamatchen mot Råå IF den 22 april 1951. ÖSK vann med 3-1 och Orvar hade hittat sin rätta plats. Den plats där han 1958 valdes till "världens bäste".

Hur det gick för ÖSK efter genidraget från en - AIK:are. Jo, när de 22 allsvenska omgångarna var slutspelare hade ÖSK spelat till sig hela 18 poäng ( det blev bara två poäng för vinst vid den tiden)
och hade fyra lag efter sig i sluttabellen. Kalmar var allra sist och fick sällskap ner i "tvåan" av
AIK - "Pära" Kaufeldts klubb.

Slutomgången i Allsvenskan 1950-51 är värd sitt eget kapital. Kalmar var redan avhängt. ÖSK, AIK och Elfsborg hade ungefär likartade förutsättningar att undvika att göra Kalmar sällskap. Ja, kanske AIK hade den knepigaste uppgiften- att möte seriesuveränen Malmö FF hemma på Råsunda. Situationen var nämligen den att MFF inför den matchen spelat 49 (!) matcher i svit utan förlust. Man skulle alltså jubilera genom minst oavgjort mot AIK. AIK vann mirakulöst med 1-0, ett av de mest omdiskuterade resultaten i svensk fotboll. Samtidigt spelade Elfsborg hemma på Ryavallen mot ÖSK. ÖSK vann matchen med 2-0 efter två nickmål av handbollseleganten Per-Olov Larsson. Om "Pära " Kaufeldts ÖSK gjort ytterligare ett mål på Elfsborg hade AIK-segern mot MFF gett nytt kontrakt och Elfsborg fått lämna den allsvenska skutan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida