fredag 21 december 2012

Från slö basketstjärna till deckarkung

Jag ärvde några årgångar av tidskriften Kumla Julblad efter min syster Birgit som gick bort för kort tid sedan. Kumla Julblad utgavs första gången till julen 1930 och fortsättningsvis vid jultid varje år till och med 1979.
Tidningen speglade livet i stan, där det bodde "mer skomakare än folk", sett ur såväl historiskt som dagsaktuellt perspektiv. Till det aktuella hörde att en av tidningen utsedd jury utsåg det gångna årets bästa idrottare i stan, ett alltid med spänning emotsett val.

1973 års mottagare av Kumla Julblads hederspris för årets idrottsprestation beskrivs så här i motiveringstexten:

... som nästan fört upp laget  i högsta divisionen och som år ut och år in varit aktuell för landslaget. Han vet hur han ska stå och han kan pricka den där lömska korgen med precision. Han har fingertoppskänsla för sporten.

"Den lömska korgen" är naturligtvis en basketkorg och den ständigt landslagsaktuelle spelaren namn är HÅKAN NESSER.  Varför blev det då aldrig några landslagsuppdrag för den kommande succeförfattaren med rötter i Kumla och basketklubben Kumla Real? Jo så här reder författaren av motiveringstexten ut det hela:

Anledningen är bara följande- Han är rent ut sagt för oambitiös för att slita svett och möda för en fast landslagsplats. En likgiltighet som rullar över i nonchalans. Tyvärr, säger förståsigpåare med uppgivenhet.

Jo jo, men till ett hederspris och till en suverän karriär som författare av deckargåtor räckte ambitionen.







0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida