söndag 28 oktober 2007

ÖSK-minne 7 - luffarschack

Jag var för någon tid sedan på en träff och tog del av hur planeringen såg ut inför firandet av ÖSK:s 100-årsjubiléum nästa år. Jubileumsgeneralen Per-Åke Knutsson redovisade då bl a hur många olika idrotter som under årens lopp funnits på ÖSK-programmet. Det var många, men jag skulle ha kunnat lägga till ytterligare en - LUFFARSCHACK. Om nu det kan kallas för idrott.

1984 antog ÖSKs fotbollslag, då i andradivisionen , en utmaning att möta världsmästaren i luffarschack i just det urgamla spelet. Den som då nyligen erövrat den titeln var en västgöte från Kinna, vars namn jag glömt. Striden mellan denne världsmästare och ÖSKs fotbollslag skulle ske simultant, det vill säga han skulle möta ÖSK 11 mot 1. Den unika tävlingen skulle ske vid Gällersta Forngård några mil söder om Örebro.

Till tävlingen och övrig underhållning vid det tillfället hade inbjudits alla bönder, befintliga och presumtiva leverantörer till slakteriet i Gällersta. De kom till ett antal av över två tusen, en större publik har knappast en match i luffarschack tidigare dragit.

De elva ÖSK-arna fick inta scenen sittande vid bord ,beväpnade med rutiga spelplaner och pennor. Tävlingen gick till så att ÖSK-arna fick sätta det första tecknet. Alla som spelat luffarschack vet att det är en mycket stor fördel. Därefter hade världsmästaren från Kinna att som en förgiftad iller springa från bord till bord och sätta sitt tecken. Och så vidare.

Man kan tycka att underhållningsvärdet för publiken vid en sådan tävling måste vara minimalt, men här blev det faktiskt en bejublad tillställning. Jublet satte in varje gång en ÖSK-are lämnade scenen, vilket han fick göra så snart han förlorat sitt parti mot den "västgötska illern". En efter en försvann ÖSK-arna i en svindlande snabb takt. Kvar till sist var, om jag inte minns galet, Peter Henriksson. Om det var för att han var bäste ÖSK-are i det ädla spelet eller om han bara satt sist i ÖSK-ledet ska jag låta vara osagt. Världsmäsaren vann med 11-0 men jag tror det var ÖSK som gjorde den största PR-vinsten.

Så vi lägger väl till en ÖSK-gren då, Per-Åke!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida