onsdag 19 december 2007

Insändaren som refucerades

Följande text mailade jag till Allehandas insändarredaktion den 6 december. Fortfarande, den 19 december, har denna insändare inte publicerats och kommer förmodligen aldrig att publiceras


Allehandas sportchef Anders Uddling skrev i sin krönika förra lördagen följande:

”Axén har ett passionerat förhållande till fotboll. Framförallt kan han den lokala fotbollen efter sina år i Forward, Hovsta och Rynninge. För ÖSK en perfekt egenskap att få in i sin organisation. Där har vi sett otaliga brister genom åren”

Jag understryker den sista meningen i citatet eftersom den är så oerhört missvisande, okunnig och rent lögnaktig. Om vi låter ”genom åren” vara en period från början av 90-talet till förra året har bara 3 av 35 lokala talanger, som nått allsvensk värdighet, inte passerat ÖSK. Inget ont om Alexander Axén, men Axén förutan har ÖSK genom framförallt Arvi Taaler haft stenkoll på länets talanger. Att påstå att ÖSK under ovannämnda period ”dammsugit” länet på talanger är ingen överdrift. Här är namnen på 38 spelare, varav alltså 32 nått allsvensk värdighet i ÖSK:
Gustav Andersson,Per Andersson,Patrik Anttonen,Martin Bengtsson.Pelle Blohm, Magnus Erlingmark,Christer Fursth,Per Gawelin, Nordin Gerzic, Patrik Haginge, Mirza Jelecak, Mattias Jonsson, Axel Kjäll, Niklas Klingberg, Herish Kuhi, Jon Lundblad, Samuel Mokede, Kristoffer Näfver, Jonas Pelgander, Moses Reed, Mats Rubarth, Emra Tahiri, Johan Wallinder, Samuel Wowoah, Niklas Gustafsson, Mattias Wahlqvist, Richard Larsson, Simon Nurme, Henrik Andersson, Jörgen Andersson, Jonas Målberg, Lenny Eriksson, Peter Karlsson, Dan Larsson, Razak Ouro-Nimini, Sandro Pavicec, Abdel Seidou, Salar Yasin.

32 spelare har spelat sammanlagt 1967 allsvenska matcher för ÖSK, d v s i genomsnitt 61 allsvenska matcher per spelare.

Jag begär inte att du, Anders, som inflyttad ska känna till alla dessa spelare, men om jag inte är felunderrättad, är flera av dina medarbetare på redaktionen väl medvetna om ÖSK:s nästan hundraprocentigt lyckade lokala rekrytering.

De tre spelare som slunkit igenom ÖSKs finmaskiga nät är Agbar Barsom (Djurgården). Oskar Berglund ( Helsingborg) och Pierre Bengtsson (AIK). Av dessa är det väl egentligen bara Pierre Bengtsson som ÖSK inte haft helt koll på. Agbars styrka kände ÖSK väl till, men det var andra saker som avgjorde att det inte blev ÖSK för hans del. Oskar Berglund fick ett kontrakt av Helsingborg som ÖSK inte kunde matcha.

Ska man tillskriva ÖSK några brister får det väl bli att man inte effektivare lyckats stoppa spelarflykten till andra, rikare allsvenska klubbar. Nåja, rikare är väl för mycket sagt. I början på den period vi talar om brandskattade Helsingborgs IF ÖSK på duktiga spelare som Christer Fursth, Mattias Jonsson och Magnus Powell för pengar, som det senare skulle visa sig, man inte förfogade över. HIF:s gigantiska kapitalunderskott, som redovisades öppet för några år sedan, visade med all tydlighet med vilka metoder man lockade spelare till sig

Skulle vilja veta vilka de otaliga bristerna är, de som du sett. Genom åren.

Bengt Thörner

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida