tisdag 18 december 2007

Upp till bevis Tyrone!

Skulle bara vilja berätta en historia ur verkliga livet för Tyrone Waerner, en man som igår fick en insändare publicerad i Nerikes Allehanda. Allehanda hade satt rubriken "Vårdnadsbidrag enormt bra affär för kommunen", en rubrik som bra speglar innehållet i insändaren. Här är berättelsen.

Sten-Åke* och Vera* bor i Björkhaga tillsammans med sonen Jon*. Jon finns på dagiset i Björkhaga när mamma Vera och pappa Sten-Åke arbetar. De båda föräldrarna väntar på att Örebro Kommun ska besluta om ett vårdnadsbidrag på 3500 kronor per månad för förälder som väljer att stanna hemma istället för att utnyttja dagis. I den här familjen är det Vera som har den lägsta inkomsten och man är därför överens om att det är mamma som ska stanna hemma hos Jon. De väljer alternativet "vårdnadsbidrag" trots att de vet att det betyder betydligt lägre inkomster för familjen. Så här ser deras kalkyl ut:

Familjen går miste om Veras inkomst efter skatt som är 114.000. Vårdnadsbidraget reducerar det underskottet med 42.000. Dessutom bortfaller kostnaden för att Jon får vara på dagis. Den kostnaden har varierat men har det senaste året varit 18.000 kronor. Inkomstbortfallet för familjen blir alltså 114.000- 42000- 18000 = 54.000, eller per månad 4.500. Sten-Åke och Vera är beredda att ta den ekonomiska standardsänkningen för att Jon ska få vara hemma hos mamma, trots att Jon trivts riktigt bra på dagiset.

Hur blir då motsvarande kalkyl för Örebro Kommun. Det skulle ju bli en så enormt bra affär för kommunen enligt Tyrone Waerner. Kalkylen blir ganska enkel att göra.

För det första går man miste om intäkten i form av skatten på Veras lön. Skatten 48.000 är till allra största delen kommunal skatt. Till detta kommer de 42.000 som ska betalas ut i vårdnadsbidrag till familjen. Därtill går man miste om det täckningsbidrag till dagisverksamheten som utgörs av Veras och Sten-Åkes betalning på 18.000 kronor. Finns det då inte några ekonomiska plusposter? Nja, knappast. Man får ju inte lägre hyra för att Jon stannar hemma. Och inte var Jon så personalkrävande att man nu behöver färre anställda på dagiset. Nej, man kan nog säga att det för kommunen är en förlustaffär på runt 108.000- 110.000 kronor för att Jons föräldrar väljer alternativet "vårdnadsbidrag".

För Jons föräldrar och Kommunen tillsammans blir resultatet ett inkomstbortfall på cirka 160.000 kronor.

Det exempel jag berättat om gäller då en familj med 1 barn väljer alternativet "vårdnadsbidrag". Om en flerbarnsfamilj gör samma val blir kalkylen något annorlunda, men i inget fall kan det bli en bra affär för kommunen

Om någon av läsarna av min blog känner Tyrone Waerner kan väl hon eller han fråga Tyrone hur han kommit fram till "den lysande affären".

Observera att detta bara är en ekonomisk kalkyl avseende vårdnadsbidragets ekonomiska effekter för föräldrar och kommuner. Den tar alltså inte ställning till om det är bättre för barn att vara hemma än på en institution som dagis.

Bengt

* Namnen är fingerade men Björkhaga är korrekt

1 kommentarer:

Klockan 30 mars 2009 kl. 12:20 , Blogger Tyrone Waerner sa...

Kostnaden är säkert minst 250 000SEK per barn och år idag.
När Vera slutar arbeta kommer någon annan att ta hennes plats, för kommunen är det säkert bara ett plus. Någon arbetslös fick hennes plats. Den siffra jag angav var alldeles för låg, men jag vet att ingen protesterar oavsett vad jag skriver för kostnadssiffra.
Jag kollade vad ett dagisbarn kostade för säkert 15 år sedan, exemplet jag tog då var ett dagis på norr i Örebro. Sedan har maxtaxan tillkommit, då var kostnaden 160 000SEK per barn och år. Jag hade då inte räknatmed OH-kostnader ocg de är inte oväsentliga.
Hälsar Tyrone Waerner

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida