lördag 15 december 2007

ÖSK-minne 24 - ÖSK i UEFA-cupen

Det är så länge sedan nu, att en påminnelse kan vara på sin plats. Nämligen att ÖSK en gång i tiden spelat i UEFA-cupen. Sammanlagt 10 matcher under ÖSK-fotbollens storhetstid på 1990-talet.Låt mig få rekapitulera vad som på den tiden var ÖSK:s officiella målsättning

"att varje säsong placera sig så i Allsvenskan att man nästkommande säsong får spela i någon av de stora europeiska cuperna"

Fyra år nådde man den målsättningen under decenniet



1991
AJAX-ÖSK 3-0
Den svåraste tänkbara lottning. Ajax var ett av Europas absolut bästa lag, med storspelare som målvakten van der Saar, Aron Winter, Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Bryan Roy och inte minst svenske Stefan Pettersson.
Matchen spelades i Düsseldorf, eftersom Ajax på grund av tidigare supporterbråk tvingades att spela hemma borta. 18.000 åskådare. ÖSK höll storlaget stången i en halvtimme, men sviktade till slut för trycket.

ÖSK-AJAX 0-1
Förmodligen på grund av det hopplösta underläget, efter 0-3 borta, kom inte fler än drygt 5000 åskådare till Eyravallen för att se returmatchen mot det europeiska storlaget. Det blev en mycket bra match. ÖSK spelade mer än jämnt och 0-1 var faktiskt inte rättvisande. Förmodligen gick dock inte Ajax för fullt, utan bevakade mest sin stora ledning från första mötet. ÖSK kan stoltsera med att ha gjort bra motstånd mot ett lag som till slut stod som slutsegrare i UEFA-cupen

1992
MECHELEN -ÖSK 2-1
Ett betydligt mänskligare motstånd än Ajax. Men det belgiska laget var en intressant lottning eftersom laget innehöll två svenskar, Klas Ingesson och Kenneth Andersson. Två spelare som två år senare skulle vara med och spela hem VM-brons till Sverige. Målet på bortaplan bäddade för bra chanser i reurmatchen hemma på Eyravallen. Pär Millqvist gjorde det värdefulla bortamålet

ÖSK - MECHELEN 0-0
Trots flera chanser kunde inte ÖSK få in det mål som skulle betytt avancemang till nästa omgång.

1995
ÖSK-AVENIR BEGGEN 0-0
AVENIR BEGGEN - ÖSK 1-1
Normalt skulle dessa resultat gett avancemang för ÖSK. ÖSK använde dock för många utländska spelare och diskvalificerades. Det har jag beskrivit närmare i ett tidigare inlägg

1997
FC JABLONEC - ÖSK 1-1
Ett bra resultat på bortaplan mot det tjeckiska laget. Dan Sahlin gjorde ÖSK-målet.

ÖSK-FC JABLONEC 0-0
Trots den uppenbara chansen för ÖSK att avancera till nästa omgång kom bara 2800 åskådare till Eyravallen. Det blev en match med mängder med chanser för båda lagen så 0-0 var inget resultat som speglade matchen. Men ÖSK hade för första gången avancerat i UEFA-cupen.

ROTOR VOLGOGRAD - ÖSK 2-0
Lottningen hade emotsetts med stort intresse, för chansen fanns att ÖSK skulle kunna lottas mot något av de största lagen i Europa. men det blev istället ett ryskt lag, om vilket vi inte visste någonting mer än att det fanns 250 mil bort och att det inte innehöll några för oss i Sverige kända namn. ÖSK gjorde en hyggligt bra match i forna Stalingrad och bedömdes inte vara chanslöst att vända hemma.

ÖSK-ROTOR VOLGOGRAD 1-4
Trots att man fått en test på ÖSK:s styrka och svagheter vid hemmamatchen, sände man spioner till ÖSK:s mellanliggande seriematch, som var mot Ljungskile på bortaplan. Vilket visar vilken vikt ryssarna lade på returmötet. Om det var det spioneriet som gjorde att man redan tidigt kunde punktera spänningen i matchen på Eyravallen vet jag inte. Men naturligtvis förstörde detta tidiga mål all spänning. Under resten av matchen hände det märkliga att ÖSK vann hörnstatistiken med 21-2, men ingen hörna resulterade i ÖSK-mål. ÖSK-målet gjordes av ungtuppen Erik Karlsson.

Facit: 10 spelade, 0 vunna, 5 oavgjorda, 5 förluster, målskillnad 4-14

En stilla undring; när ska vi få se ÖSK spela i någon av de stora europeiska cuperna igen?

Bengt


2 kommentarer:

Klockan 16 december 2007 kl. 02:57 , Blogger Kaffe Ragnar sa...

Hej Bengt!
Spännande statistik och fundering över resultat och målsättning!
Min bestämda uppfattning är att det är oerhört viktigt att det finns ett mål, en målbild att arbeta efter. En målbild som genomsyrar verksamheten och alla närstående (spelare, lagledning, kansli, sponsorer etc).

Jag säger som Nasse (i boken; Nalle Puhs vänner) när Nasse kommer fram till en vägkorsning:
"-om jag inte vet var jag ska, hur ska jag då veta vilken väg jag ska ta.."

Om ÖSK i år hade som mål att komma på den undre halvan av tabellen eller varje år som sämst kvala till allsvenskan så är ju årets resultat lysande.
Eller hur?

/Kaffe-Ragnar

 
Klockan 16 december 2007 kl. 04:14 , Blogger Bengt sa...

Det är viktigt att ha en målsättning. Det är lika viktigt att bestämma med vika medel man ska nå målsättningen Mål och medel, alltså. En målsättning ska vara realistisk, d v s möjlig att nå. En orealistisk kan få motsatt effekt, som till exempel att "dä går allri" sprider sig bland dom som ska gör´at.

Om ÖSK på grund av allt strul hade en blygsam målsättning inför reentren till Allsvenskan, så får man ha förståelse för det. Jag tycker att det är fenomenalt duktigt att både sanera ekonomi och prolongera det allsvenska kontraktet.

Inför 2008 ser jag gärna en betydligt högre målsättning än förnyat kontrakt. Varför inte UEFA-cupspel igen?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida