söndag 20 januari 2008

Hjälten Mikael Fahlén

Året är 1988. Rolf Zetterlunds andra år som ÖSK-tränare. Det första hade slutat med en tredjeplats efter Djurgården och Eskilstuna, men ÖSK hade haft chansen ända in i slutomgångarna. Men nu var det som sagt 1988. Det var nu det skulle ske. ÖSK skulle fortsätta den allsvenska sejour som så snöpligt tog slut i Borås en oktobersöndag 1978. För tio år sedan.

Fyra omgångar återstod. ÖSK stod inför en svår bortamatch i Åtvidaberg. Inte så att Åtvid var en konkurrent till ÖSK om seriesegern i Div. 2 Norra, den konkurrensen svarade framförallt IFK Eskilstuna, återigen, och Vasalund för. Nej, alla matcher det här året hade nämligen varit svåra att vinna för ÖSK. Ett ramstarkt försvar (Dala-vallen) hade räddat poängen till ÖSK i mängder av jämna matcher. Bara, så här långt, 7 insläppta mål på 22 matcher. ÖSK var i det avseendet på väg att sätta ett svårslaget svenskt rekord. Men anfallsmässigt var det skralt, trots Bengt-Erik Gårdefors och Tomas Karlén.

När Åtvidaberg tofflade in ett ledningsmål på Kopparvallen, var det dags för den stora hjälten att ta scenen i besittning. Med en förlust mot Åtvid och bara tre omgångar kvar skulle ÖSK-avancemanget till Allsvenska hänga på en mycket skör tråd. Den stora hjälten visade sig vara en tunn, närmast bräcklig kille från dalsländska Mellerud vid namn Mikael Fahlén. Förutom det kvitteringsmål han så småningom åstadkom på Kopparvallen kom han att bli matchvinnare i samtliga därefter kvarvarande matcher. Med Mikaels i laget gjorde ÖSK sju seriemål. Av dom gjorde Mikael fem samt fixade dessutom till en straff i seriefinalen mot Vasalund. Här är resutaten i de fyra sista omgångarna, de som skickade ÖSK till Allsvenskan:

Åtvidaberg-ÖSK 1-1
ÖSK-mål: Mikael Fahlén

ÖSK-Väsby 1-0
ÖSK-mål: Mikael Fahlén

Vasalund-ÖSK o-3
ÖSK-mål: Mikael Fahlén 2, Lennart Sjögren 1 ( straff sedan Fahlén fällts)

ÖSK-Eskilstuna 2-1
ÖSK-mål: Mikael Fahlén 1, Tomas Karlén 1

Jag sticker fram hakan och påstår att ÖSK aldrig vunnit div. 2 Norra 1988 om inte Mikael Fahlén kommit in i laget och spelat sin osannolika hjälteroll i slutskedet av serien. Örebropubliken hade nog fått vänta ytterligare något år på allsvensk underhållning.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida