onsdag 16 januari 2008

ÖSK-minne 26 "Straffarna på Ullevi"

1992 bestod fotbollsallsvenskan av tio lag, där lagen 1-6 i sluttabellen kvalificerade sig till Mästerskapsserien. Övriga fyra lag fick fortsätta i Kvalsvenskan för kvalification till nästkommande års Allsvenska. ÖSKs ambition var naturligtvis att vara ett av de sex lagen i Mästerskapsserien, men den ambitionen dödades effektivt av en domare från Alingsås, Christer Drottz.

Efter 16 av de 18 omgångarna i grundserien stod striden om den sjätte och sista platsen till Mästerskapsserien mellan IFK Göteborg, Djurgården IF och ÖSK. I den 17:e omgången skulle IFK Göteborg och ÖSK mötas i en helt avgörande match på Gamla Ullevi.

ÖSK tog ledningen i den 10:e minuten genom Hasse Holmqvist som mycket skickligt lyckades förvalta en chans som egentligen inte såg ut som en chans. Med ett till bristningsgränsen förlängt ben lyckades han få bollen förbi Thomas Ravelli i IFK-målet. ÖSK behöll ledningen halvleken ut. Under 22 minuter i den andra halvleken lyckades domaren Christer Drottz med konsttycket att leta fram tre straffsituationer till IFK:s fördel.* Samtliga stramarna sattes med skicklighet i mål av Stefan Rehn. Med god vilja kan den tredje straffen godkännas medan de två första var av kategorin "horribla". Detsamma tyckte uppenbarligen också domarkontrollanten eftersom Drottz saga som elitdomare därefter inte fick någon fortsättning.

Jag kom att tänka på den här matchen när jag häromdagen läste nättidningen Sourzee där en pajsare vid namn Andreas Johansson under epitetet "Blåvit in i märgen" skriver följande som avslutning av en krönika som egentligen handlar om förhållandet mellan journalister och anhängare:

"Den enda bra domare som någonsin dömt IFK Göteborg var Christer
Drottz. Han blåste tre straffar för IFK mot Örebro och räddade därmed
vår slutspelsplats. Men han var ju från en förstad till Göteborg, så han
förstår hur fotboll ska spelas och en domare ska blåsa"

Jojo, synd att en så bra domare inte fick fortsätta på elitnivå.

ÖSK hamnade således i den mystiska serien som kallades för Kvalsvenskan. Men något riktigt kval för anhängarna blev det inte. ÖSK klarade det allsvenska kontraktet med glans. Efter en trög inledning dock.

Bengt

* Det har tidigare hänt att ett lag fått sig tre straffar tilldelade i en och samma allsvenska match, men det har aldrig tidigare ( och inte senare heller) skett inom så kort tidsrymd