måndag 21 januari 2008

Nöjesfältet Eyravallen

"Nöjesfältet Eyravallen" var en följd av det svar som svenska folket gav Svenska Fotbollsförbundet i en stort uppslagen enkätundersökning i decennieskiftet mellan 80- och 90-talen. Men låt oss ta det från början!

När ÖSK kom tillbaka till vår högsta fotbollsserie 1989, så gjorde man det till en Allsvenska som helt tappat greppet om publiken. Det märktes också på ÖSKs publiksiffror, trots att längtan efter Allsvensk fotboll i Örebro ansågs omåttligt stor. Trots att ÖSK inledde den nya allsvenska sejouen med att på bortaplan besegra Halmstad BK, så kom inte fler än drygt 5.000 åskådare till första allsvenska matchen på Eyravallen sedan den 22 oktober 1978. Det var publikkris och fotbollens föresträdare visste inte anledningen. Och inte blev det bättre av att en av höjdarna inom svensk fotboll, Lars "Laban" Arnesson , gick ut och uppmanade människorna att "vill ni se mål - gå på ishockey".

I det läget beslöt SvFF att fråga svenska folket varför detta av hävd fotbollsintresserade folk inte längre gladde fotbollsarenorna med sina besök. Enkäten var stort upplagd med större deltagande av folket än vad som är vanligt i liknande undersökningar. Man ville ha svar på frågor som "varför går du inte på allsvensk fotboll i lika stor utsträckning som tidigare", "vad anser du bör göras för att göra fotbollen i Allsvenskan attraktiv igen". Efter enkättidens utgång tog det lång tid att bearbeta det oerhört stora svarsmaterialet. Därefter kunde man presentera svenska folkets "tio i topp" när det gällde "åtgärder att vidta". Denna "tio i topplista" för landet totalt, visade också motsvarande svar fördelade per distrikt.

Det mest anmärkningsvärda resultatet av enkäten var att ,"det spelas för dålig fotboll", med all tydlighet inte var anledningen till att folket inte kom till matcherna. Jag antar att det gladde de ansvariga att det alternativet inte hade någon som helst prioritet. Svenska folket sa istället, fritt utryckt, att "matcharrangemangen är för tråkiga", "gör de allsvenska fotbollsarrangemangen till stora fester. "

När enkätresultatet stod klart började i ÖSK planeringen för att ta folkets vilja ad notam, att göra arrangemangen till mer än "bara en fotbollsmatch." Arbetsnamnet var från början klart "Nöjesfältet Eyravallen". Jag skall återkomma i ett senare inlägg med beskrivning av alla detaljer i vårt koncept. Vill bara påminna om att detta koncept var så lyckat och så i konsekvens med folkets önskemål att Svenska Fotbollsförbundet distribuerade konceptet i skriftlig form till samtliga övriga klubbar tillhörande Svensk Elitfotboll. Tillsammans med rekommendationen "Gack ut och gör sammalunda som ÖSK!". Men den bästa bekräftelsen på att ÖSK tänkt rätt var att publiksiffrorna på Eyravallen under ÖSKs fem första år i Allsvenskan (1989-1993) var 1000 åskådare fler per match än det allsvenska genomsnittet.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida