måndag 4 februari 2008

Köp in en stegräknare Park & Fritid!

Ett bra sätt att hålla koll på längden av den dagliga promenaden är att köpa och använda en stegräknare. Med rätt inställning och rätt applicering (den bör kunna känna av när man tar ett steg) visar stegräknaren inte bara antalet steg utan också promenadens totala längd.

Om rätt längd ska kunna avläsas fordras att man först mäter och talar om för räknaren hur långt ditt normala steg är. Den räkningen går lämpligen till så att du tar några normalsteg på ett underlag som ger fotavtryck. Snö eller gegga är lämpliga sådana underlag. Därefter mäter du med linjal, tumstock eller måttband hur långt ett steg är. Mät från hälavtryck till hälavtryck. Gör för kontrollens skull mätningar av flera av avtrycken för att få fram den optimalt rätta steglängden. Går du 7000 steg betyder det att totala sträckan blir 70 meter fel om du registrerat 1 cm fel steglängd.

Undras om inte jourhavande sträckmätare vid Park & Fritid, eller vilken enhet som ansvara för mätning av cykelavstånden mellan stans olika delar, skulle ha använt stegräknare när man mätte avstånden, mellan till exempel centrum och idylliska Björkhaga. När man använder ett måttband, som man uppenbarligen gjort, så händer det att man glömmer hur långt man kommit när man adderat meter till meter. Det är väl så det gått till eftersom man kommit till så många olika resultat. Mellan centrum och Björkhaga är det enligt skyltningen endera av 3,1 km, 3,7 km eller 4,6 km. Det kunde ju vara OK om man det fanns tre alternativa vägar till Björkhaga från centrum, men de tre alternativa avstånden gäller samma cykelväg.

Skyltuppsättaren har i motsats till sträckmätaren gjort ett bra jobb för skyltarna pekar utan undantag åt rätt håll.
Han är förmodligen inte ansvarig för avståndsangivelserna på skyltarna. Det säkra mätverktyget stegräknare visar att avståndet 4,6 ligger närmasts sanningen. Om stegräknaren suttit på mitt högerben och matats med min steglängd. Några meter fel blir det nog ändå. Ibland tar man ju ett litet längre steg, till exempel för att undvika att trampa i hundskit eller något annat smått och gott. Med tanke på mängden hundskit kommer nog stegräknaren att visa ett femtiotal meter fel.

Det är inte bara det att skyltarna visar felaktiga uppgifter om avstånden, de har också satts upp i fel ordning. Så det är nog inte helt rätt att befria skyltuppsättaren från allt ansvar. När man är på Björkhagaspåret och kommer till Trängens IP anges återstående avståndet till Björkhaga till 2,1 km. Nästa avståndsskylt, som helt riktigt pekar mot Björhaga, visar att återstående sträcka innan man är framme i natursköna Björkhaga är 2,6 km. Något säger mig att dom här två skyltarna borde byta plats.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida